Cégvilág

Vidéken is van milliós négyzetméterár

Budapesten már nem újdonság, Debrecenben viszont mindeddig ismeretlen volt az újlakás-piacon az egymilliós négyzetméterár.

Több mint egymillió forintos négyzetméteráron viszi piacra Debrecenben az egyetem közelébe tervezett prémiumkategóriás épület, az Egyetem Tower lakásait az a cég, amely az utóbbi másfél évben több mint félezer lakást adott el a főváros IX. kerületének most beépülő részén, a Vágóhíd utcában. Az Allure Residence Budapest Sales Kft. értékesítési igazgatója, Eteley Gábor a Világgazdaságnak elmondta, hogy az Egyetem sugárútra tervezett, hetvenlakásos házzal nem titkoltan a debreceni BMW-gyárral megjelenő új bérlői keresletet célozzák. Mindenekelőtt azokat a befektetői céllal vásárlókat, akik az autóipari konszern dolgozóinak és az egyetemváros külföldi diákjainak a prémiumkategóriában tudnak majd a város egyik legdrágább övezetében lakásokat kínálni. Az Egyetem Tower ugyanis átlagon felüli műszaki tartalommal épül, a tetején étkezdével, úszómedencével, szaunával, jacuzzival, a földszintjén étteremmel és elegáns recepcióval, a benne lévő lakásokat pedig kompletten berendezve értékesítik.

A beruházó az Egyetem Tower Kft., a hajdúsági érdekeltségű befektetők egy készre tervezett projektet vásároltak meg, jó lehetőséget látva a város lakáspiacán. Nem mellesleg a lakóház építési engedélyét még a kedvezményes áfa hatálya alatt megszerezték. 2021-re el is készülhet a lakóház, amelynek átlagárai számottevően meghaladják a város új építésű lakásainak árszintjét. Az Ingatlan.com Világgazdaság számára kigyűjtött adatbázisa szerint folyamatosan emelkedik a kínálati átlagár. Olyannyira, hogy a Debrecenben meghirdetett új építésű lakások átlagos négyzetméterára valósággal kilőtt az idén: a 2019 januárjában érvényes 483 ezer forintról 2019 áprilisára 592 ezer forintra ugrott, és hamarosan elhagyja a 600 ezres határt is. Ebben az Egyetem Tower megjelenésének is része lesz, valamint annak a piaci számításnak, amely szerint az autógyárral együtt a hajdúsági városba költöző, magas jövedelmű dolgozók lakhatási igényeinek kielégítésére a kínálat fehér foltjainak betöltéséből is remekül lehet majd profitálni.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a debreceni lakáspiac többszörös hatás alatt van. Jól látható, hogy a BMW-gyár építésének tavaly nyári bejelentése óta kevesebb az eladó lakás, mert a megélénkült kereslet gyorsan felszívta a kínálatot, egyúttal felértékelődtek az eladó ingatlanok. A nagyvárosokban a bővítése miatt is látható már az élénkülés, és további felértékelődés valószínű. Ha nem nő a kínálat, további áremelés várható. Szerinte hamarosan Debrecené lehet a legélénkebb vidéki lakáspiac, az árszint a kínálattól függ. Ha ez nem követi a keresletet, a drágulás annak ellenére folytatódik, hogy a használt lakások 445 ezer forintos átlagos négyzetméterára a helyi átlagfizetésekhez képest már most magasnak számít.

lakáspiac Debrecen
Ezek is érdekelhetik