Cégvilág

Jövőre negyedével nőnek az innovációra fordított költségek

A Gazdaságvédelmi Akcióterv célja nem más, mint az, hogy ne forduljon elő újra az, hogy az állam és a lakosság eladósodik. A magyar vállalatokat az innovációra fordított összegek 25 százalékos – 32 milliárd forintos – emelésével támogatjuk – mondta György László, az Innovációs és Technológiai minisztérium (ITM) államtitkára.

A Gazdaságvédelmi Akciótervvel ütésállóvá tesszük a magyar gazdaságot – mondta György László, az Innovációs és Technológiai minisztérium (ITM) államtitkára. A cél, hogy ne forduljon elő újra az, hogy az állam és a lakosság eladósodik. A magyar családokra 2020-ban kétszer annyit költhetünk, mint 2010-ben, ami növeli a gyerekvállalási kedvet. A magyar vállalatokat az innovációra fordított összegek 25 százalékos – 32 milliárd forintos – emelésével támogatjuk. György László a Világgazdaság kérdésére elmondta:

amikor az állam egy egységgel növeli az innovációs kiadásokat, az további két egységet vonz be.

Nem cél az, hogy csak az állami költések emelésével nőjenek a K+F kiadások. Az államtitkár emlékeztetett: az EU célkitűzésének céldátumát, miszerint a 3 százalékos, GDP-arányos ráfordítást el kell érni, maga az EU tolta ki 2030-ig. A vállalatok támogatásának érdekében újulnak meg a kutatóintézetek.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára
Fotó: Kallus György

Egy átlagos kkv 52 százalékos adóterhelése 32 százalékra csökken tíz év alatt, de nemcsak az adók csökkennek, hanem a technológiai megújulást, a generációváltást és a nemzetközi terjeszkedést is segítjük, erre 167 milliárd forint jut, ebből 90 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás. Az exportpiacra lépő potenciális cégeket magyar multiknak neveztük el. A magyar egyetemek átalakítása után az ott keletkező tudás segíti a magyar kkv-k problémamegoldásait, valamint az exportpiacokra lépését. Ezt nyolc science park létrehozásával képzeljük el, amelyekhez eszközöket is nyújtunk. Egyelőre az egyetemek vizsgálata zajlik, ahol megnézzük, melyik intézmény mely területen képes világszinten kiemelkedőt alkotni.

Az anyagkutatásokban, egészségügyi kutatásban, autóipari kutatásban, hálózatkutatásban jók vagyunk, és fejleszteni kellene a vízgazdálkodást, az agráriumot.

György László az ipari adatot úgy kommentálta, hogy miközben az exportpiacok gazdaságában mérséklődik a növekedés, addig a magyar bővül, ami azt mutatja, hogy a magyar termékek versenyképesek.

A nemzetközi gyártók szívesen hozzák hazánkba a működésüket, ami a jó infrastrukturának és a kedvező adórendszernek köszönhető.

gazdaságvédelmi akcióterv György László innováció eladósodás Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ITM
Kapcsolódó cikkek