Cégvilág

Óriási eredményt hozott a négynapos munkahét a Microsoftnál

A Japánban működő vállalatok csaknem egynegyedében megkövetelik az alkalmazottaktól, hogy havonta több mint 80 óra túlórát dolgozzanak.

A Microsoft Japánban tesztelte a négynapos munkaidőt, és a kísérlet jelentős növekedést eredményezett a munkavállalók termelékenységében – írja a CNBC.

A technológiai óriásnál a termelékenység 39,9 százalékkal emelkedett, a projektben részt vett 2300 dolgozó 91,2 százaléka egészségesebb munka- és a magánélet egyensúlyról tudott beszámolni. A kísérlet alatt a kinyomtatott lapok száma 58 százalékkal csökkent, a villamosenergia-fogyasztás 23 százalékkal volt alacsonyabb, mint az ötnapos munkaheteken.

Fotó: AFP

A túlmunka általános elvárása főleg Japánban érzékelhető: a szigetországban működő cégeknél a leghosszabbak átlagban a munkaidők. Egy 2016. évi kormányzati tanulmány szerint a Japánban működő vállalatok csaknem egynegyedében megkövetelik az alkalmazottaktól, hogy havonta több mint 80 óra túlórát dolgozzanak. Az országban a szélsőséges túlmunkára a „karoshi” kifejezést használják, amely azt jelenti, hogy „túlmunka általi halál”.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek