Cégvilág

Tovább drágulnak a luxuslakások

Elérte a hárommillió forintos négyzetméterárakat az új építésű luxuslakások piaca, ahol az áfaemelés miatt a kínálat szűkülése várható.

Az első negyedévben 5-10 százalékkal, az év végére viszont akár 22 százalékkal is magasabb árakon lehet majd új építésű luxuslakást vásárolni, az

5 százalékról 27 százalékra visszaugró lakásáfa ugyanis teljes egészében megjelenhet az eladási árakban – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kacsmarik Ágnes, a Fine & Country Hungary értékesítési vezetője.

A kategória legnagyobb projektje, a SZOT-szállóból kialakított Elysium luxuslakóház kizárólagos értékesítésével megbízott ingatlanközvetítő a rózsadombi projekt finisében már másik fejlesztéssel foglalkozik, és úgy látja, a modern technológiával, korszerű anyagokból épülő, különleges helyen lévő fejlesztéseket az áfaemelés sem tette eladhatatlanná – legfeljebb lassabb lesz az értékesítés –, mert a kínálat továbbra is szűkösebb a keresletnél. A beruházók közül sokan továbbra is térdelőrajtban várják az újabb gazdaságpolitikai döntéseket, az esetleges áfacsökkentést,és azt, hogy meddig tart a jelentős befektetéselszívó hatású szuperállampapír szárnyalása.

A pesti Duna-parton, a IX. kerületben, a Müpa közelében mindenesetre hamarosan kezdődik egy luxuslakóház építése, új emelettel bővül egy Október 6. utcai társasház, van egy-egy projekt a Sas utcában, az Andrássy úton és a Szervita téren is. Már előkészületi stádiumban van egy körülbelül százlakásos villapark a XII. kerületben, ami több szempontból is unikális projekt lesz, de a részletei még nem publikusak, annyi sejthető, hogy hiánypótló projektnek számít. Az áfaemeléstől tavaly még megrettentek a luxuskategóriában érdekelt fejlesztők, ezért óvatosan áraztak, az áremelkedés íve szelídült, de folyamatos, miután a vevők továbbra is megfizetik a magas minőséget – hangsúlyozta Kacsmarik Ágnes. Tavaly lépte át a kétmilliós határt a piac, az idén pedig a hárommillió forintos négyzetméterárak is megjelentek a kínálatban. A budai luxusprojektek vevői zömmel saját részre vásárolnak, a gyerekek elköltözését követően sokan nagyobb alapterületű lakásból költöznek minden szolgáltatással felszerelt új ingatlanba.

A luxuslakások kategóriájában jóval nagyobbra nyílt az olló az új és a használt ingatlanok ára között, mint a többi piaci szegmensben, mivel a most készülő projektek olyan innovatív műszaki megoldásokat tartalmaznak már, amilyeneket a használtak nem. A topárakat megfizető vásárlóknak különösen fontosak a modern, környezetbarát műszaki és energetikai megoldások, a vastag hőszigetelés, a mennyezeti hűtés-fűtés, a komplex okosotthon-megoldások. Hiányoznak viszont a piacról a – több európai fővárosban, például Bécsben, de Prágában is létező – nagypolgári bérházak, az egy tulajdonos kezében lévő belvárosi paloták.

Ugyancsak hiánycikknek számítanak az olyan új fejlesztések is, amelyeknél a lakások kizárólagosan hosszú távú kiadásra készülnek, a tulajdonjog az építtetőké marad – mondta Ben-Ezra Orran, a Central Home ingatlanközvetítő franchise-hálózat ügyvezető igazgatója. Az árak alakulását, az árazást nehéz mérni, különösen az exkluzív lakások kategóriájában, ugyanis folyamatosan változik, hogy mi számít exkluzívnak. Például az egyedi dizájnbútor alapfeltétellé vált az utóbbi öt évben a magyar piacon is, egyre több befektető, építtető alkalmazza az egyedi bútortervezést, ami nagyobb értéket képvisel. A felújításhoz alkalmazott technológiában is változást hoz az idő, az okoslakások és az önellátó rendszerek előállításában is nagyok a különbségek, az előállítási költségek alakulása is befolyásolja az árazást. Öt éve az exkluzív ingatlanok átlagos négyzetméterára 800 ezer és 1 millió forint, az új építésűeké pedig 1 és 1,5 millió között volt. Az idén a használtak átlagos négyzetméterára már az 1,5–2 millió, az új építésűeké pedig a 2,5–3,5 milliós sávba kerül – prognosztizálta Ben-Ezra Orran.

Az év végére

22

százalékkal kúszhatnak feljebb az árak

luxuslakás
Ezek is érdekelhetik