Cégvilág

Milliárdos mentőcsomaggal emelnék fel a francia repülőgépgyártást

Közel 15 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be a francia kormány, amelyből másfél milliárd eurót kutatásra fordítanak a következő három évben.

Csaknem 15 milliárd eurós mentőcsomagot jelentett be kedden a francia kormány a koronavírus-járvány egyik legfőbb vesztesének számító repülőgépgyártó iparnak, amelyből másfél milliárd eurót a következő három évben kutatásra fordítanak,

azzal a céllal, hogy 2035-re elkészüljön a karbonsemleges francia repülőgép.

„Kihirdetjük a rendkívüli állapotot a repülőgépgyártó iparunk megmentésére, azért, hogy még inkább versenyképessé és környezetkímélővé válhasson a jövő zöld repülőgépeinek gyártásával” – mondta párizsi sajtótájékoztatóján Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

Miközben a repülőgépgyártó ágazatban a járvány következményeként, a megrendelések visszaesésével a fejlesztéssel és kutatással foglalkozó 35 ezer ember mintegy harmadának került veszélybe a munkahelye,

a kormány célja előkészíteni a polgári közlekedés repülőgépei, a helikopterek és a teherszállító repülőgépek új generációját,

amely újfajta propulziós rendszerekkel – mint például a hidrogén motorok – kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki.

Az ágazat eredeti terveihez képest ez tízéves gyorsítást jelent

– jelezte Elisabeth Borne közlekedési és környezetvédelmi miniszter.

Fotó: PASCAL PAVANI / AFP

A kis- és középvállalkozások átalakulásának felgyorsítására

az állam és az ágazat nagyvállalatai 500 millió eurós befektetési alapot hoznak létre a nyáron,

amely fokozatosan egymilliárd euróra nő.

Egy másik, 300 millió eurós alapból pedig a termelési eszközök modernizációját támogatja a következő három évben az állam – jelezte Bruno Le Maire.

A hadügyminisztérium még idén felgyorsítja katonairepülőgép-megrendeléseit, mintegy 600 millió euró értékben, ami a tárca beszerzési költségvetésének 5 százaléka – közölte a miniszter, Florence Parly.

„Ha nem avatkoznánk be most, az ágazat munkahelyeinek egyharmada megszűnne” – vélte a gazdasági miniszter, aki arra kérte a gyártókat, hogy „tegyenek meg mindent az elbocsátások elkerülése érdekében”.

A repülőgépgyártás 300 ezer közvetett, illetve beszállítói munkahelyet biztosít Franciaországban.

A 15 milliárd eurós csomag csaknem felét, 7 milliárd eurót az Air France kapja meg közvetlen hitelek, illetve államilag garantált bankhitelek formájában. Az összegből a légitársaság meg tud rendelni az eredeti beszerzési terveinek megfelelően hatvan Airbus A220-as típusú és 38 Airbus A350-es típusú repülőgépet.

mentőcsomag repülőgépgyártás Franciaország
Kapcsolódó cikkek