Cégvilág

Befutott Paks II. kérelme az energiahivatalhoz

Az atomhivatal után az energiahivatal is olyan feladatot kapott, amilyennel évtizedekig nem volt, és talán nem is lesz dolga.

A Paks II. Zrt. beadta a két új atomerőmű blokk létesítési engedélykérelmét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH). Hasonló kérelmet a nyáron már benyújtott az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH), de a villamosenergia törvény (VET) előírja, hogy a MEKH engedélyével is rendelkeznie kell, ahogyan minden más áramtermelőnek. A közlemény szerint a kérelem pénteken (október 9-én) érkezett be a MEKH-hez.

A MEKH-től és az OAH-tól kapott engedély nélkül nem kezdődhet el az új atomerőmű blokkjainak tényleges építése, a vele kapcsolatos gyártás, beszerzés és szerelés sem.

Miközben az OAH nukleáris szempontból veszi górcső alá a Paks II. Zrt-től kapott, 283 ezer oldalas paksamétát, a MEKH a VET azon előírásainak betartását ellenőrzi, hogy a kérelem alapján az erőmű meg fog-e felelni a vonatkozó követelményeknek, illeszkedik-e a környezetbe, nem befolyásolja-e a meglévő atomerőmű folyamatos üzemét, és hosszú távon hozzájárul-e a magyar villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságához.

Az OAH-hoz június 30-án érkezett be a létesítési engedélykérelem hatalmas csomagja, amelynek összeállítását akkor Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter az addigi legfontosabb mérföldkőnek nevezte, a következőnek pedig azt, ha majd meg is érkezik az engedély.

Fotó: Paks II. Zrt. látványterv

Pakson az orosz Roszatom által kifejlesztett, VVER-1200 blokk továbbfejlesztett, harmadik generációs blokktípusát kívánják telepíteni, melynek tervezésekor a biztonság növelése hangsúlyos szerepet kapott. Aktív, energiabetáplálást igénylő, valamint passzív, funkciójukat energiabetáplálás és emberi közreműködés nélkül ellátni képes biztonsági rendszerek garantálják a biztonságot. Több olyan műszaki megoldást is alkalmaznak, ami szintén újdonság a nyomottvizes technológiájú blokkoknál. Ilyen például az utasszállító repülőgép rázuhanásának is ellenálló kettősfalú konténment, az olvadékcsapda, valamint a hidrogénkezelésre szolgáló rekombinátorok – mindezek a Paks II. Zrt. korábbi közleménye sorolta fel.

A kérelem ellenőrzésére az OAH-nak 12 hónap áll a rendelkezésére – ebből tehát már bő három hónap eltelt – , amelyet 3 hónappal meghosszabbíthat.

A hatóság a bírálatba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül nemzetközi szakértőket is bevon.

A földmunkák engedélyezését azonban az Európai Bizottság döntése alapján a létesítésiengedély-kérelem benyújtása után három hónappal – tehát akár már ebben a hónapban – lehet kérelmezni. E munkák ennek alapján 2021 elején kezdődhetnek, a létesítést megelőző területelőkészítésre vonatkozó engedély megszerzése után. A főépület építéséhez a társaság az engedélyt várhatóan 2021 őszén kapja meg a nyári közlemény szerint, a létesítés ezt követően kezdődhet.

Paks II. Süli János atomerőmű OAH MEKH Vet
Kapcsolódó cikkek