A Fővárosi Törvényszék a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. ideiglenes vagyonfelügyelőjének jelölte ki a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t (NRN) június 22-én – tájékoztatta a cég a Magyar Nemzetet

Az ideiglenes vagyonfelügyelet tartama alatt

a Dunaferr ellen még nem kezdődik meg a felszámolási eljárás, a jelenlegi lépések célja a hitelezői érdekek védelme addig, míg a bíróság jogerősen dönt a felszámolásról.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az NRN tájékoztatása szerint az ideiglenes vagyonfelügyelőként kirendelhető valamennyi szervezet jogállása azonos, így az állami tulajdonú reorganizációs szervezetet más, nem állami tulajdonú ideiglenes vagyonfelügyelővel mindenben azonos jogok illetik és kötelezettségek terhelik.

A fentiekből következően

a Dunaferr felett ellátott ideiglenes vagyonfelügyelet nem tekinthető állami kontrollnak, hanem a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény általános szabályai szerint folytatott hitelezővédelmi eljárásról van szó.

Nagyjából egymilliárd forint a Dunaferr idei első öthavi vesztesége, miközben a vezetőség mégis profitot realizál a kapacitás negyedével termelő üzemmel, eközben a bérek kifizetése is akadozik, emiatt sorra hagyják ott a vállalatot.