Cégvilág

Több százmilliós nyereséget termeltek a vírusszkeptikus Lenkei Gábor cégei

Dr. Lenkei Gábor cégcsoportjának a forgalma a járvány előtt is jelentős volt, jobbára meghaladta az évi kétmilliárd forintot. Tavaly azonban jelentősen, mintegy 60 százalékkal nőtt a Lenkei-érdekeltségek forgalma, összesen közel 3,5 milliárd forint árbevételt értek el – írja a G7.

Lenkei volt az, aki a járvány megjelenésekor azt állította több mint kétszázezer követőjének a Facebookon, hogy „belefeküdhetek egy kád koronavírusba, akkor sem lesz semmi bajom”, és hogy csak a média hazugsága, hogy a vírusok veszélyesek.

A portál azt írja, Lenkei Gábornak anyagi érdeke is fűződött az ilyen állításokhoz.

Lenkei érdekeltségei 387 millió forint nyereséget értek el, a tulajdonos pedig mintegy 400 millió forint osztalékot vett fel belőlük.

Fotó: Getty Images

Lenkei Facebook-oldala szeptemberben elérhetetlenné vált, de YouTube-on továbbra is aktív. A G7 hozzáteszi:

az ÁNTSZ 2008-ban 18 Lenkei-féle vitaminterméket tiltott be egészségkárosító hatásuk miatt, a Gazdasági Versenyhivatal pedig több alkalommal is bírságot szabott ki.

A cikk szerint a másik ismert vírusszkeptikus, Gődény György szerepvállalása is milliárdos árbevétel-növekedéshez segített egy étrend-kiegészítőket forgalmazó céget. A cég a Nutriversum, amely Gődénnyel több százezres, akár milliós nézettségű YouTube-videókat készített. A Nutriversum árbevétele a járvány előtti évben,

2019-ben még összesen 600 millió forint volt, tavaly azonban közel háromszorosára, 1,77 milliárd forintra nőtt a 94 milliós adózott eredmény mellett.

Idén Gődény Györggyel szemben rémhírterjesztés miatt javasolt vádemelést a rendőrség, az ügy iratait megküldték az ügyészségnek. A rendőrség szerint a vírusszkeptikus széles körben terjesztett kijelentései alkalmasak voltak arra, hogy „a járványügyi védekezést akadályozzák vagy akár meghiúsítsák.” Tavaly decemberben Gődénynél házkutatást tartottak és őrizetbe is vették.

koronavírus Gődény György vitamin
Kapcsolódó cikkek