A Tesla közvetlenül szeretne elektromos áramot biztosítani a texasi fogyasztók részére a cég által benyújtott jelentkezési lap szerint. A Tesla leányvállalata, a Tesla Energy Ventures adta be a pályázatot — számolt be a CNBC.

Fotó: Patrick Pleul / AFP

A Tesla már számos energiatároló rendszert hozott létre világszerte, többek között Los Angelesben és Ausztráliában is. Azonban a vállalat korábban még nem működött kiskereskedelmi áramszolgáltatóként, helyette más cégek energiatermelését, -tárolását és -fogyasztását biztosította.

A texasi villamosenergia-hálózat független az Egyesült Államok többi részétől, ezért is fordulhatott elő, hogy idén februárban milliók napokig áram nélkül maradtak Texasban. A hatóságok kezdetben a megújuló energiaforrások időszakos ingadozását hibáztatták a problémáért, holott az állam nagyrészt fosszilis energiahordozókból nyeri az áramot. Később derült ki, hogy az állami döntéshozók – többek között a texasi közüzemi bizottság – figyelmen kívül hagyták, illetve nem orvosolták az áramszolgáltató rendszerben jelentkező hiányosságokat.

Musk elektromos autókat és napelemeket gyártó cége, a Tesla Energy Ventures képes volt növelni bevételeit a zöldkreditekből származó eladások révén. Az autógyártó, olaj- és gáz-, valamint helyi energiaszolgáltatók vásárolnak környezetvédelmi krediteket, hogy megfeleljenek azoknak az elvárásoknak, amelyek korlátozzák a megengedett üvegházhatású gázok kibocsátását. 

2020 második felében például a Tesla környezetvédelmi kreditekből származó eladásainak értéke nagyobb volt, mint a cég szabad pénzforgalma, és több mint négyszeresét tette ki az adott negyedévre vonatkozó nettó bevételének. 

A benyújtott jelentkezési lapon a leányvállalat elnökének, Ana Stewartnak a neve volt feltüntetve, aki többek között 2017 óta hozzájárult ahhoz is, hogy a zöldkreditekből befolyó profit révén a Tesla több mint 3,8 milliárd dolláros bevételre tegyen szert.

Amennyiben a Tesla megkapja a helyi áramszolgáltatói engedélyt Texasban, a Tesla Energy Ventures a vállalat energiarészlegén dolgozó alkalmazottakat fogja átcsoportosítani az eladások növelése és az ügyfélszolgálat biztosítása céljából.