A CNBC amerikai csatorna egy órás dokumentumfilmet készített arról, hogyan sikerült a Moderna, valamint a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó cégeknek rekordidő alatt, egy éven belül hatékony koronavírus elleni vakcinát kifejleszteniük.

Fotó: Anadolu Agency / AFP

2020 kezdetén még a Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel és Ugur Sahin, a BioNTech vezetője sem gondolta volna, hogy egy egész üzletág épül majd a koronavírus elleni vakcinákra — mesélték a CNBC-nek adott interjúban.

Bancel így emlékezett vissza a másfél évvel ezelőtti eseményekre:

Amikor Kínában lezárták Vuhant, felötlött bennem a kérdés: Mikor fordult elő utoljára, hogy egy egész várost lezártak egy fertőző betegség miatt? A következő futott át az agyamon: mit tudnak a kínaiak, amit mi még nem?

Bancel hajnalban már arra ébredt, hogy biztos volt benne, hogy újabb világjárvány küszöbén áll a világ.

Sahin, a BioNTech vezetője a következőképp emlékszik vissza:

Végeztem pár számítást, és rájöttem, hogy már túl késő van ahhoz, hogy megállítsuk a vírus terjedését.

— mondta.

Sahin azonban biztos volt benne, hogy a BioNTech — amely akkoriban a személyre szabott rákterápiával foglalkozott — fontos szerepet tud betölteni a járvány elleni küzdelemben. A cég így kapcsolatba lépett a Pfizerrel, és felvetette annak ötletét, hogy a hírvivő RNS technológiát alkalmazva közösen dolgozzanak a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója eleinte hezitált, de 2020 februárjának végén már ő is indokoltnak látta a közös munka fontosságát, majd azzal bízta meg kutatóit, hogy döntsék el, milyen megközelítést alkalmazzanak.

Kathrin Jansen, a Pfizer vakcinafejlesztési igazgatója elmondta, hogy minden létező technológiát megvizsgáltak, beleértve a fehérjealapú és a vektoralapú vakcinákat is, azonban mégis a kihívásokat rejtő mRNS alapú technológiát —  mely eljárás alapján még egyetlen vakcina sem készült korábban — választották az oltóanyag-fejlesztéshez.

A Modernánál sosem volt kérdés, hogy a hírvivő RNS jelenti majd a jövőt – erre a technológiára alapozva hozták létre a céget 2010-ben. Mindez nem jelentette azonban azt, hogy nem vetődtek fel kérdések.

Még márciusban is sokan kételkedtek abban, hogy a vakcinák egyáltalán hatékonyak lesznek-e a vírus elleni küzdelemben. Sokáig úgy tűnt, meg kell védenünk álláspontunkat, miért is tartjuk fontosnak a vakcina kifejlesztését

— mondta Stephen Hoge, a Moderna elnöke.

Az emberek akkor kezdték el felismerni a vakcinafejlesztés fontosságát, amikor márciusban az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt. Mi már tudtuk ekkor, hogy olyan oltóanyagot fejlesztünk, mely képes megállítani a világjárványt.

A cégek sikerrel jártak, a történelem legnagyobb vakcinaversenyének lehettünk szemtanúi az elmúlt másfél évben.