Leállította nyugat-európai terjeszkedési törekvéseit a Didi – értesült a BBC. A kínai székhelyű utasmegosztó Nyugat-Európában és az Egyesült Királyságban is szeretné bevezetné szolgáltatásait.

Az Uber riválisaként számon tartott óriáscég azért döntött a leállítás mellett, mert több nyugat-európai országban is megbukott az adatvédelmi vizsgán.

A Didi nem kommentálta az értesülést. Közleményben annyit írak:

folytatjuk az új piacok felkutatását, felvesszük a kapcsolatot az érintettekkel és átgondoljuk, mikor vezessük be szolgáltatásunkat.

Fotó: Imaginechina

A kínai utasmegosztó a közelmúltban több országban is megvetette lábát. A többi között Dél-Afrikában, Ecuadorban és Kazahsztánban is elindította szolgáltatását.

A kínai vállalatokra egyre nagyobb figyelem és ellenőrzés hárul a nyugati országok hatóságai részéről.

A Huaweit tavaly kizárták az Egyesült Királyásban történő 5G infrastruktúra fejlesztéséből. A távközlési óriást emellett az Egyesült Államokban is szigorú korlátozások sújtják.

Peking adatvédelmi hiányosságai miatt a Didit is árgus szemekkel figyelik. Az USA-ban megtiltották az online áruházak számára, hogy használatra ajánlják a vállalat alkalmazását, mivel az illegálisan gyűjtötte a felhasználók személyes adatait.

A bejelentés két nappal azt követően történt, hogy a társaság 4,4 millió dollárt kaszált a New York-i tőzsdén való elsődleges részénykibocsátás alkalmával (IPO). A Didi részvényei esésnek indultak a hírre.

A kínai kormány szigorúbb intézkedéseket vezet be az adatvédelem érdekében. Múlt pénteken az ország legfőbb jogalkotó szerve új adatvédelmi törvényt fogadott el, amelynek célja, hogy ellenőrizze a technológiai cégek adatgyűjtését. A jogszabály november 1-től hatályos.