A 74 éves Alitalia története végleg lezárul csütörtökön, miután az olasz légitársaság egyik gépe még megtesz egy utolsó utat Rómáig. A cég helyét péntektől az ITA (Italia Trasporto Aereo) veszi át.

Az Alitalia utolsó járata Szardínia szigetéről indul, és a repülőgép csütörtökön, 23.10 órakor szál le a Roma-Fiumicino repülőtéren.

Fotó: NurPhoto

Az Alitalia légitársaságot 1947-ben alapították, fénykora a 60-as, 70-es években volt, ekkor a harmadik legnagyobb légivállalat volt Európában a British Airways és az Air France után.

Az Alitalia azonban nem volt képes igazodni a kor elvárásaihoz.

A csaknem két évtizede veszteséges cégnek komoly versenyt teremtettek a fapados légitársaságok, de a végső csapást a globális koronavírus-járvány mérte rá.

Az Alitalia hosszú ideje állami lélegeztetőgépen volt, a jelenlegi, Mario Draghi vezette olasz kormány engedte el végleg a kezét, nem volt hajlandó több közpénzt költeni a veszteséges légitársaság fenntartására.

Az Alitalia pénteken újraéled, de már ITA (Italia Trasporto Aereo) néven. Az állam 1,35 milliárd eurót invesztált az új cég létrehozásába, amit szeptemberben engedélyezett az Európai Bizottság.

Az ITA 52 repülőgéppel és 2950 alkalmazottal indul. (Az Alitaliánál mintegy 10 ezren dolgoztak.) Az új társaság egyelőre 61 útvonalon közlekedik majd, 45 célállomással, beleértve Frankfurtot, Párizst, Londont, New Yorkot és Buenos Airest.