A grazi központú AVL a világ legnagyobb független vállalatcsoportja, amely belső égésű, hibrid, valamint elektromos motorok és hajtásláncok fejlesztésével foglalkozik, és a globális járműipar egyik meghatározó szereplője.

A 2002-ben alapított AVL Hungary több száz fős szakembergárdája az érdi központ és két budapesti telephely mellett Zalaegerszegen és Kecskeméten is csúcstechnológiás fejlesztői környezetben dolgozik, elsősorban a k+f tervezés, szimuláció, tesztelés, szoftverfejlesztés, kalibráció és gyártástervezés területén. 

Az AVL megerősítette elkötelezettségét Magyarország felé; Fotó: erdmost.hu

A vállalat fejlesztői a legmodernebb eszközökkel dolgozva nemzeti és nemzetközi projektekben vesznek részt. Az alkalmazottak munkájának eredményei és az AVL-nél létrehozott műszaki innovációk ma már öt kontinens személyautó-, nehézgépjármű-, munkagép- és hajóiparában jelennek meg.

Az AVL Hungary árbevétele tavaly elérte a 6,6 milliárd forintot, foglalkoztatottjainak jelenlegi létszáma 474 fő. Az új beruházások révén a cég 250 új munkahely létrehozását vállalta, amelyből 216 állás felsőfokú végzettséghez kötött.

Az épülő új járműcsarnok két részből áll majd, a kisebbik részén jármű-, motor- és elektromoshajtáslánc-elemek szerelésére, átalakítására, műszerezésére lesz lehetőség, de itt kap helyet például a raktár, a hegesztő- és megmunkálóműhely és egy irodahelyiség is. Az épület nagyobbik részén a tesztelési terület és a prototípustároló helyezkedik el, ahol a prototípus autók zárt parkolója mellett elektromoshajtáslánc-tesztelés, álló helyzeti járműves tesztelés és haszongépjárművek, buszok szerelése folyik majd.

Az építkezés megkezdésével párhuzamosan az AVL elkezdi az érdi irodaházának bővítését: a már üzemelő 5600 négyzetméteres épület mellett kialakítandó második, háromszintes irodaház alapterülete 3250 négyzetméter lesz, itt 300 munkaállomást alakítanak ki. 

Az irodahelyiségek mellett a modern irodaházban számottevő rekreációs terek is szolgálják majd az AVL-es munkavállalók kikapcsolódását. A járműcsarnok a tervek szerint 2022 végére készül el, míg az irodaépület 2023 júniusában.

Az érdi beruházások mellett az AVL Hungary folytatja kecskeméti és zalaegerszegi telephelyein zajló fejlesztéseit is: az épülő zalaegerszegi irodában elsősorban járműteszteléssel foglalkozik majd a cég, ami magában foglalja a hajtáslánctesztelést és a teljes járműtesztelést, az ADAS és az önvezető technológia fejlesztését és tesztelését, illetve a járműdinamikai rendszerek tesztelését, Kecskeméten pedig az AVL k+f központja található, ahol két kutatási terület áll a középpontban: az üzemanyagcellák, illetve a súrlódás- és kopásvizsgálatok.