A cég közleménye szerint

a leadott berendezések anyagösszetételének 76 százaléka nyersanyagként hasznosult újra, 

a káros összetevőket eltávolították és ártalmatlanították. Az 1296 tonna össztömegű berendezés 70 százalékát hűtő- és háztartási nagygépek tették ki, 14 százalékát kisgépek, 17 százalékát képmegjelenítő berendezések alkották.

A begyűjtött elektronikai berendezésekből 55 százalékban sikerült olyan fémeket kinyerni, amelyeket kohászati feldolgozás után nyersanyagként hasznosítottak újra a termelésben.

Ilyen fémek voltak a vas, a réz vagy az alumínium. A berendezésekben található nyomtatott áramköri lapok és műanyagok hasznosítási aránya az átvett mennyiség további 21 százalékát teszi ki. A maradék 24 százalék újrahasznosításra nem alkalmas hulladékrész volt, többnyire üveg és műanyag.

Fotó: Alexandros Michailidis / Shutterstock

A MediaMarkt üzletifolyamat-menedzsmentért felelős vezetője a közleményben ismertette, tavaly továbbfejlesztették és központosították hulladékgazdálkodási folyamataikat, a változtatások kiterjednek a csomagolási, elektronikai, illetve a veszélyes hulladékok kezelésére, szelektív gyűjtésére.

Tihanyi Ervin, az Inter-Metal Recycling Kft. elektronikai hulladék üzletágának vezetője a közleményben rámutatott arra, hogy ha az emberek a megfelelő kereskedőknél adják le az elektronikus hulladékot, biztosak lehetnek abban, hogy annak jelentős részét újra feldolgozzák, a veszélyes összetevőket pedig eltávolítják és megfelelő módon ártalmatlanítják.