A kormány fokozott figyelmet fordít a Tungsram csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóinak mielőbbi elhelyezkedésére – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tárca a szükséges forrás biztosításával megteremti annak feltételeit, hogy az év végéig több ütemben elbocsátani tervezett foglalkoztatottak mielőbbi munkába állásukat megalapozó képzésekben vehessenek részt. Az intézkedésnek köszönhetően a kormányhivatalok közreműködésével személyre szabott, álláskeresést ösztönző juttatást kaphatnak a dolgozók. 

Júliusban indul a létszámleépítés a Tungsramnál

A vállalat vezetésével való egyeztetések szerint a támogatottak a képzés idejére akár mentesülhetnek is a munkavégzési kötelezettségük alól, azt a felmondási időszakban elvégezve még jobb eséllyel, és lényegében kiesés nélkül dolgozhatnak tovább új foglalkoztatójuknál. Így még biztosabban teljesülhet az az alapvető törekvés, hogy a dolgozók az ütemezett leépítésüket követően lehetőség szerint azonnal kenyérkeresethez jussanak. 

Emlékezhetünk: a Tungsram április 27-én közölte, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért az év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A tervezett létszámleépítés legnagyobb részben a gyári dolgozókat érinti. A cég öt telephelyéről bocsátanak el dolgozókat szakaszosan, az első hullám július elejére várható. Elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezt követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, az ősszel pedig Budapest.

Új útra lép a lámpagyártás befejezése után a Tungsram

Jól megalapozott, előkészített tervei vannak a Tungsramnak a hagyományos izzógyártás felszámolása utáni időszakra, máris látványos eredmények születtek.