Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal az Aldi Magyarországra, mert a kiskereskedelmi lánc egyik pécsi boltja megbukott a hatóság helyszíni szemléjén. 

Az eset még februárban történt, de csak most hétfőn vált ismertté, miután az elmarasztaló határozatot feltöltötték a fogyasztóvédelmi portálra.

September,18,,2021,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Aldi
Fotó: Shutterstock

Amint éles lett a hatósági ár, egyből ellenőrzést kapott az Aldi

A hatóság 2022. február 1-jén tartott ellenőrzést az egyes alapvető élelmiszerek hatósági ára kapcsán, illetve általánosan a hagyományos kereskedelmi egységekre vonatkozóan. 

A dátum nem véletlen, hiszen a kormány éppen februártól vezetett be átmenetileg árstopot az egyes alapvető élelmiszerekre,

a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, valamint a 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej esetében.

A fogyasztóvédelem a pécsi Aldi üzletben azt rögzítette, hogy az egyik ismert márka kilós kiszerelésű kristálycukra 239 forintba került. Erről az üzletvezető azt nyilatkozta, hogy a termékek 2021. október 15-én alkalmazott eladási ára megegyezik az ellenőrzés napján fizetett összegekkel. Ez a dátum azért lényeges, mert a kormány döntése értelmében az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál.

Tíz forinttal árazta felül az Aldi a kristálycukrot

A hatóság adatszolgáltatásra szólította fel a vállalkozást, ami kiterjedt a 2021. október 15-én alkalmazott eladási árakra. Így derült ki, hogy az Aldi szóban forgó pécsi boltjában 2021. október 15-én 229 forint volt az ugyanilyen márkájú kilós kristálycukor. 

Tehát a kiskereskedelmi lánc az engedélyezett árnál 10 forinttal drágábban kínálta a terméket.

Az Aldi szerint nyilvánvaló adminisztratív tévedés történt, és két másik fajtájú kristálycukor 239 forintos árát szerepeltette tévedésből, mert ez „optikailag könnyen összetéveszthető volt” a 229 forintos árral. A cég a tévedés észlelése után haladéktalanul helyesbítette az árazást. A hiba nem volt jelentős: a helyszíni szemle napján 64 túlárazott kristálycukrot értékesítettek az üzletben.

Ezért büntette egymillió forintra a hatóság az Aldit

Hiába, az Aldi megsértette az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény ideje alatt történő ármegállapításról szóló kormányrendeletet, amely 50 ezer forinttól 3 millió forintig bírságolható. Azt a hatóság is leszögezte, hogy a rendelkezésre álló információk alapján 

a jogsértés csak az ellenőrzés napján, néhány órán keresztül állt fenn, illetve a vállalkozás az eljárásban együttműködő volt.

Ugyanakkor nem tekinthetett el attól, hogy az Aldi kereskedelmi tevékenységének gazdasági súlya meghatározó, és hogy a hatósági árak rendelkezésének betartása kiemelkedően fontos a magyar családok védelme szempontjából. Mindezt mérlegelve állapította meg az egymillió forintos bírságot.

Egyébként a hatóság több hatósági áras terméket is vizsgált az Aldi pécsi boltjában. A kristálycukrot leszámítva a többi esetében a 2021. október 15-én érvényben lévő eladási áron történt az értékesítés.