Az Egyesült Királyság szabályozói jelentős hiányosságokat fedeztek fel a Revolut beszámolóinak ellenőrzésében. Egyebek között olyan hibás állításokra hívták fel a figyelmet, amelyeknek elfogadhatatlanul magas a kockázatuk – írja a Financial Times. A cég könyvvizsgálói most nyomást gyakorolnak a társaságra, hogy javítsák a belső kontrollt.

Revolut
Fotó: Getty Images

Korábban már lehetett hallani róla, hogy az Egyesült Királyság Pénzügyi Beszámolási Tanácsa (FRC) bírált egy meg nem nevezett, gyorsan növekvő pénzügyi szolgáltató céget a BDO (könyvvizsgáló cég) által elvégzett ellenőrzésekben talált hiányosságok miatt. A Financial Timesnak az ügyet jól ismerő források elmondták, hogy a meg nem nevezett cég a Revolut. 

Az FRC azt írja, hogy 

a BDO a meg nem nevezett cég könyvvizsgálatánál nem megfelelően végezte a a bevételek elszámolását, és emiatt elfogadhatatlanul magas volt a jövőre vonatkozó hibás állítások aránya.

Az erről szóló jelentés még júliusban jelent meg. Egy az ügyet ismerő személy szerint a könyvvizsgálók most nagyon kellemetlen helyzetben vannak, mivel a szabályozók rendkívül megnehezítik a munkájukat. Hozzátette, hogy azzal, hogy a BDO-t egy szigorúbb ellenőrzés elvégzésére kényszerítik 

késleltetni fogják a Revolut leányvállalatainál több kulcsfontosságú számla benyújtását.

A Revolut a 2020-as ellenőrzések elvégzéséért 650 ezer fontot fizetett a BDO-nak. Az FRC már többször is bírálta a könyvvizsgáló céget, amiért az ellenőrzéseik elfogadhatatlan minőségűek. Az FRC legutóbbi éves ellenőrzése során felülvizsgált tizenkét BDO vállalati auditból mindössze hetet találtak elfogadhatónak.

A könyvvizsgálók nagyon nehéz helyzetben vannak, két tűz közé szorultak az országban. Az egyik oldalról a cégek azt várják el, hogy a könyvvizsgálók minél előbb írják alá az ellenőrzéseket, még akkor is, ha a vállalatok nem adtak át minden szükséges információt ezek elkészítéséhez. A hatóságok ezzel szemben igyekeznek ezt az eljárást akadályozni.

A Revolut Group Holdingsnak, a cégcsoport anyavállalatának és a Revolutnak szeptember végéig kell benyújtaniuk a 2021-es beszámolóikat. A szintén az Egyesült Királyságban működő Revolut FIC és a Revolut Travel leányvállalatoknak szintén szeptember végéig kell benyújtaniuk a jelentésüket.

Az ilyen beszámolók benyújtásával kapcsolatos késlekedésért a vállalatokat ritkán büntetik meg Nagy-Britanniában, de

alapul szolgálhat a vállalatok igazgatói elleni büntetőeljárás elindításához. 

Ez akár a Revolut vezérigazgatóját, Nikolay Storonskyt is érintheti. A brit törvények értelmében a vállalat ellen polgári jogi szankció lenne kiszabható.

Revolut kártya
Fotó: Shutterstock

Egy az ügyet szintén ismerő személy szerint a Revolutnak mindenképpen javítania kell a háttérfolyamatok, egyebek között az ellenőrzések működésén ahhoz, hogy gond nélkül folytathassa a tevékenységét az Egyesült Királyságban. 

Egy ekkora pénzintézetnek legalább olyan háttérrel kell rendelkeznie, mint egy banknak.

A FRC is hasonló következtetésre jutott, a Revolut elleni kifogások alkalmával kijelentették, hogy a fintech cégeknek is rendelkezniük kell a bankok által kiépített irányítási környezettel. Hozzátették, hogy látják a hajlandóságot a Revolut részéről, hogy megfelelő módon kiépítse ezeket a folyamatokat és ellenőrzéseket.

A Revolut Európa második legértékesebb privát fintech vállalata, nagyjából 33 milliárd dollár lehet az értéke. A legutóbbi, 2020-as éves eredményei szerint 168 millió font nettó veszteséget könyvelt el.

Az elmúlt hónapokban sok vezető beosztású munkatárs hagyta el a céget. Többek között távozott az Egyesült Királyságban a pénzmosással foglalkozó jelentések készítője, a brit kockázatkezelési igazgató, a nagy-britanniai adatvédelmi tisztviselő, valamint a szabályozási megfelelésért felelős brit és globális vezetők is. A Revolut mindezek mellett még mindig nem kapta meg a banki engedélyeket az Egyesült Királyságban. Ez az utolsó olyan cég, amely banki jogállásért folyamodott, és még mindig várakoztatják. Ez azt jelenti, hogy a Revolut nem kínálhat kriptovaluta-szolgáltatásokat Nagy-Britanniában. A hatóságok azt vizsgálják, hogy a cég rendelkezik-e a megfelelő pénzmosás elleni eljárásokkal.

A Financial Times felkereste az érintetteket az ügyel kapcsolatban. A Revolut nem volt hajlandó kommentálni a híreket, a BDO pedig jelezte, hogy egyetlen ügyfeléről sem jogosult információkat közölni. Az FRC nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.