A cégvezetők szeretnék, ha proaktívabb lenne és gyorsabb válaszokat adna a jogi szolgáltatójuk, ugyanakkor kevés kis- és középvállalkozásnak (kkv) van állandó ügyvédi megbízása – derül ki az ICT Legal, Termel & Zsidi Ügyvédi Iroda által készített friss felmérésből. A válaszokból kiderült, hogy a kkv-k kicsivel több, mint 46 százaléka ajánlás vagy valamilyen régi ismeretség alapján dönt cége ügyvédi partneréről. Szakmai felkészültség, tapasztalat alapján mindössze a cégvezetők 34 százaléka választ ügyvédet.

Male,Business,Owner,In,Workshop,Using,Digital,Tablet,And,Making, Male Business Owner In Workshop Using Digital Tablet And Making Call On Mobile Phone Male Business Owner In Workshop Using Digital Tablet And Making Call On Mobile Phone, kisvállalkozások, középvállalkozások, KKV, kkv,
Fotó: Shutterstock

A vállalkozások 34 százalékának egyáltalán nincs jogi partnere, sőt feltétlen közvetlen ismeretsége sem. A válaszadók közel 62 százaléka rendelkezik állandó ügyvédi kapcsolattal, és ebből mindössze 37 százalékuknak van állandó folyamatos, havi megbízása is jogi partnerével.

Általában társasági és cégjog (21,8 százalék), gazdasági, kereskedelmi jog (17,5 százalék), munkajog (16,5 százalék), adósságrendezés (12,9 százalék) kapcsán fordulnak szolgáltatójukhoz a cégvezetők.

A céget érintő fontosabb törvényi változásokról a válaszadók majdnem 32 százaléka a könyvelőtől vagy a könyvvizsgálótól értesül, mindössze 20,5 százalékuk az ügyvédtől. Még az interneten is többen tájékozódnak a cégüket érintő változásokról, mint az ügyvédtől, hiszen a válaszadó 27 százaléka jelölte meg ezt a kategóriát. Feltűnő adat, hogy a válaszadók 57 százaléka nem emlékszik arra, hogy mi volt az utolsó jogszabályi változás, amire az ügyvédjük hívta volna fel a figyelmet.

A munkaszerződés-sablonokat az elmúlt egy évben mindössze a cégek 59 százaléka frissítette a jogi szolgáltatójával. A fontosabb szerződéskötések előtti megbeszélésekre a cégek kicsivel több mint 50 százaléka viszi magával jogi partnerét. A felmérésben részt vevő cégek 51 százalékának nem volt peres ügye az elmúlt tíz évben. Az ügyvédi megbízások viszonylag stabil lábakon állnak, hiszen a megkérdezettek több mint 65 százaléka már öt éve dolgozik együtt partnerével.

Arra a kérdésre, hogy mit hiányolnak az ügyvéddel történő együttműködéssel kapcsolatosan, a gyorsabb válaszadást (17,4 százalék), a proaktivitást (13,7 százalék) jelölték meg a legtöbben. Feltűnő, hogy a pontosság, precizitás is felkerült a válaszok közé (7,7 százalék), és mindössze 3,8 százalékuk válaszolta azt, hogy elvárná partnerétől, hogy időben, előre jelezze a cégüket érintő fontosabb törvényi változásokat.