Az Ant Group alapítója, Jack Ma feladja az irányítást a kínai fintech óriás felett, miután a szabályozói környezet rákényszeríti erre – jelentette a Reuters.

SANYA, CHINA - JANUARY 06:  Founder of Alibaba Group Jack Ma present at the 'Ma Yun Rural Teachers and Headmasters Prize' awards show on January 6th, 2020 in Sanya , Hainan province, China. 2019 Award Ceremony of Jack Ma Rural Teacher Award and Headmasters was held in Sanya.
Fotó:  Wang HE / Getty Images

Az Ant 37 milliárd dolláros tőzsdei részvénykibocsátását, amely a világ legnagyobbja lett volna, 2020 novemberében az utolsó pillanatban törölték, ami a pénzügyi technológiai cég kényszerű szerkezetátalakításához és ahhoz a spekulációhoz vezetett, hogy a kínai milliárdosnak át kell adnia az irányítást.

Míg egyes elemzők szerint a többségi irányítás feladása megnyithatja az utat a társaság előtt a tőzsdei bevezetés tervének újraélesztése előtt, a csoport által szombaton bejelentett változtatások valószínűleg további késést eredményeznek a tőzsdei bevezetési szabályok miatt: 

Kínában ugyanis – emlékeztetett a hírügynökség – az „A” kategóriájú részvényeknél három évet kell várni a bevezetéssel, ha jelentősen átalakult a tulajdonosi struktúra.

 (A sanghaji STAR piacon két év, Hongkongban pedig egy év az átfutási idő.)

Az egykori angoltanár, Ma korábban a szavazati jogok több mint 50 százalékával rendelkezett az Antnál, de a változások miatt részesedése 6,2 százalékra csökken a Reuters számításai szerint. Az üzletember jelenleg csak 10 százalékos részesedéssel rendelkezik az Antban, amely az Alibaba Group Holding Ltd. e-kereskedelmi óriásának leányvállalata.