Két együttműködési megállapodás született Bahreinben a Mol és két bahreini vállalat között, az egyik a szénhidrogén-termelés hatékonyságának növelésére, a másik technológiai megoldásokra vonatkozik – ismertette Steiner Attila energiapolitikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár, a Bahreinbe látogató delegáció tagja csütörtökön.

STEINER Attila
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Magyarországon is léteznek olyan technológiák, amelyek a bahreini fél számára érdekesek lehetnek, például az, hogy miként lehet a már kimerülőben lévő földgázmezőből, olajmezőből több szénhidrogént kibányászni. Ebben a megállapodásban a Mol adhat át tudást a bahreini félnek, a technológiai megállapodás alapján pedig azt mutathatja be a magyar társaság, hogy az útépítésnél milyen anyagok, adalékok használatával lehet a tartósságot növelni, a közlekedést zajmentesebbé tenni

– ismertette az államtitkár.

A közel-keleti országok nagy tapasztalattal rendelkeznek a szénhidrogének kitermelésében, és nagy termelési kapacitásaik vannak, 

így a megállapodás aláírása Magyarország diverzifikációs törekvéseihez is kapcsolódik

– emelte ki Steiner Attila.

A magas szintű látogatások előnye, hogy rávilágítanak arra, hol nyílik lehetőség az együttműködésre, különösen a gazdasági szférában – hangsúlyozta.

Novák Katalin Bahreinben: erősíteni kell a gazdasági együttműködést

Az energetikai és gazdasági együttműködések erősítésének fontosságát hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Bahreini Királyságban tett látogatásakor csütörtökön. Novák Katalint Bahrein királya, Hamad bin Isza Ál Halifa sejk is fogadta, akivel egyetértett abban, hogy mihamarabb békére van szükség Ukrajnában.

A magyar államfő részt vesz a bahreini állami gazdaságfejlesztési alap (Economic Development Board, EDB) bemutatóján. A rendezvényen, amelyen részt vett Bahrein miniszterelnöke is, Novák Katalin megerősítette, hogy Magyarország támogatja, hogy Bahrein schengeni vízummentességet kapjon, a Mol részéről pedig Világi Oszkár csoportszintű vezérigazgató-helyettes, valamint a bahreini Nass Corporation és a Nogaholding képviselői írtak alá megállapodási nyilatkozatokat.