Az ausztrál hatóságok megerősítették, hogy megtalálták a múlt héten eltűnt apró, alig nyolc milliméterszer hat milliméteres radioaktív kapszulát. A Rio Tinto bányászati cég bocsánatot kért az eszköz elvesztése miatt, amely égési sérüléseket és sugárbetegséget okozhatott volna, ha valaki rábukkan, és kézbe veszi. 

Perth, 2023. január 30.Az ausztrál tűzoltóság által 2023. január 30-án közreadott képen tűzoltók keresik a szállítás közben elveszített, rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát Perth határában január 28-án. A Rio Tinto brit-ausztrál bányavállalat január 30-án bocsánatot kért, amiért szállítás közben elveszítette a radioaktív kapszulát. Az anyagnak feltehetően szállítás közben veszett nyoma még január 10. és január 16. között a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő 1400 kilométeres úton.MTI/AP/Ausztrál tűzoltóság Perth, 2023. január 30.
Az ausztrál tűzoltóság által 2023. január 30-án közreadott képen tűzoltók keresik a szállítás közben elveszített, rendkívül sugárzó, radioaktív anyagot tartalmazó kapszulát Perth határában január 28-án. A Rio Tinto brit-ausztrál bányavállalat január 30-án bocsánatot kért, amiért szállítás közben elveszítette a radioaktív kapszulát. Az anyagnak feltehetően szállítás közben veszett nyoma még január 10. és január 16. között a Rio Tinto sivatagi telephelyét és Perth városát összekötő 1400 kilométeres úton.
MTI/AP/Ausztrál tűzoltóság
Fotó: MTI / AP / ausztrál tűzoltóság

Az ausztrál hatóságok hatalmas erőkkel keresték a Cézium–137-es kerámiaforrást tartalmazó radioaktív kapszulát: 

a segélyszolgálatok speciális felszerelést, többek között sugárzásérzékelőket használtak a keresés során.

Az állami katasztrófavédelmi szolgálat szerdán elismerését fejezte ki az ügynökségek közötti csapatmunkáért – tudatta a CNN.

A radioaktív kapszula része volt egy készüléknek, amelyik útközben  egy 1400 kilométeres szakaszon leesett egy teherautóról a Kimberley régióban található bánya és Perth között, január 10-én. Amikor január 25-én ellenőrzés céljából kicsomagolták, a mérőműszert széttörve találták, a radioaktív kapszula nélkül. A négy rögzítőcsavar közül az egyik szintén hiányzott. A hatóságok szerint a szállítás közbeni rázkódások miatt a csavarok meglazulhattak, és a kapszula így a teherautón lévő réseken keresztül leeshetett.

A Rio Tinto korábban ígéretet tett arra, hogy megkezdi a történtek kivizsgálását.