Az ausztrál hatóságok kénytelenek végigkutatni egy 1400 kilométeres szakaszt az ország nyugati részén, ahol elveszett egy erősen radioaktív kapszula. Csak annyit lehet tudni, hogy része volt egy készüléknek, amelyik valahol útközben leesett egy teherautóról a sivatagban található bánya és Perth között január 10-én. A bányavállalat vasárnap nyilvánosan bocsánatot kért az eset miatt.

Perth,,Western,Australia,-,February,3,,2017:,Office,Building,Rio
A Rio Tinto elnézést kért az eset miatt. Fotó: Shutterstock


Az ausztrál ABC News beszámolója szerint a kérdéses teherautó január 16-án érkezett meg Perthbe, a hiányzó kapszuláról azonban egészen január 25-ig nem értesítették a hatóságokat, amelyek aztán csak a múlt pénteken tudatták a hírt a nyilvánossággal. Az illetékes nyugat-ausztráliai hivatalok más tagállamoktól és a szövetségi kormánytól is segítséget kértek a kapszula megtalálásában, mivel nincs ehhez a munkához megfelelő felszerelésük. 

A kapszula ráadásul roppant apró, alig nyolc milliméterszer hat milliméteres, és bárhol lehet az 1400 kilométeres útszakaszon. 

A lakosokat figyelmeztették, hogy legyenek fokozottan óvatosak, mert a kapszula tudtukon kívül az autójuk gumiabroncsába kerülhetett. Cézium-137-es kerámiaforrást tartalmaz, amelyet általában sugárzásmérőkben használnak. Veszélyes mennyiségű sugárzást bocsát ki, annyit, mintha az emberről egy óra alatt tíz röntgenfelvételt készítenének. Bőrégést és hosszan tartó kitettség esetén rákot okozhat.

A Rio Tinto Iron Ore bányavállalat vezérigazgatója, Simon Trott közölte: a cég nagyon komolyan kezeli az incidenst. 

Tisztában vagyunk vele, hogy ez az ügy nagyon aggasztó, és sajnáljuk a riadalmat, amelyet okozott a nyugat-ausztráliai közösségben. Teljes mértékben támogatjuk az illetékes hatóságokat, és saját belső vizsgálatot is indítottunk annak kiderítésére, hogyan veszhetett el a kapszula a szállítás alatt

– mondta.

Trott szerint a szállítást végző alvállalkozó rendelkezett a szükséges képesítéssel, és a bánya elhagyása előtt egy Geiger-számláló megerősítette, hogy a készülék a teherautó fedélzetén van. A rendőrség balesetként kezeli az ügyet, és a lap szerint nem valószínű, hogy bűnügyi nyomozást indítanak.