A nyíregyházi Electrolux-gyár bezárása esetén a kormánynak és a cégvezetésnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az ott dolgozók „munkából munkába” kerüljenek, azaz lehetőséget kapjanak az elhelyezkedésre más munkahelyeken – jelentette ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor pénteken.

20230111 Budapest Dr. Czomba Sándor  foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság 20230111 Budapest 

Dr. Czomba Sándor  foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A gyárban tett látogatását követően az MTI-nek arról beszélt, hogy a svéd óriásvállalatnak a gyár bezárásáról szóló szerdai bejelentése sajnálatos, 

hiszen néhány hónappal ezelőtt még fejlesztésről és újabb beruházásról szóltak a hírek, így ez a döntés a gyár vezetését és a munkavállalókat egyaránt meglepte.

Az üzem bezárásának okairól szólva azt mondta, a Nyíregyházán gyártott szabadon álló hűtőszekrényeket elsősorban a skandináv országokban értékesítették, ennek a piaca zuhant most nagyot. A fejlesztések során az egyik új gyártósoron a beépíthető hűtőszekrények gyártását kezdték volna meg, illetve korszerűbb technológiával gyártották volna az eddigi termékeket. A meglévő gyártáskapacitást 2023 végéig fenntartja az Electrolux, amely eddig az időpontig a munkavállalóit is megtartaná. Vagyis a cégvezetés nem lépcsőzetes, fokozatos leépítésben gondolkodik. Egyébként a társaságnál az idén január elsejétől 16 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre valamennyi dolgozó esetében.

Az államtitkár szerint meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy iparpolitikai-foglalkoztatáspolitikai szempontból van-e a kormányzatnak és a cégvezetésnek olyan közös mozgástere, amellyel ezt a döntést befolyásolhatnák vagy megváltoztathatnák. „Ha nincs, akkor mindent meg kell tennünk közösen azért, hogy a gyár dolgozói munkából munkába kerüljenek, vagyis lehetőségük legyen a más munkahelyeken történő elhelyezkedésre” – húzta alá. Az utóbbira jó az esély: néhány évvel ezelőtt ugyanennek a cégcsoportnak a jászberényi gyárában történt hasonló nagyságú leépítés, ott a folyamat végére nagyjából nyolcszáz munkavállalóból körülbelül harmincan maradtak regisztrált álláskeresők, 

vagyis gyakorlatilag mindenkinek sikerült elhelyezkednie.

Hosszabb távon itt is ez a cél – jelezte. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében jelenleg 1600 betöltetlen álláshely van a versenyszférában, a 2023-ban bejelentett beruházási igények pedig – elsősorban Nyíregyházán és térségében – mintegy kétezer munkavállaló foglalkoztatásával terveznek. Ha a végső döntés mégis a gyár bezárása lesz, akkor jó esély lehet arra, hogy az Electroluxból távozó dolgozók – végzettségüktől és szakképzettségüktől függően – viszonylag gyorsan el tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon.

Váratlan bejelentés: leáll az Electrolux nyíregyházi gyára, több száz ember munkahelye szűnik meg

A svéd tulajdonú háztartásigép-gyártó vállalat szerdán jelentette be, hogy a megváltozott üzleti környezet és az alacsony kereslet miatt 2024. januártól nem folytatja tovább a szabadon álló hűtőszekrények gyártását a 2005-ben létrehozott, 650 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi gyárában.