Az Evil Genius Games videójáték-fejlesztő stúdió beperelte a Netflixet: állításuk szerint a streamingóriás megszegte a velük kötött szerződését. A fejlesztő stúdió állítása szerint megvásárolták a Netflixtől Zach Snyder közelgő filmjének, a Rebel Moonnak a licencét, de ők mégis kihátráltak a már megkötött szerződésből, arra hivatkozva, hogy az Evil Genius Games megsértette annak feltételeit – olvasható a Variety cikkében.

CineMarvellous Facebook
rebel moon
zack Snyder
ntflix
Fotó: CineMarvellous Facebook

Zack Snyder kétrészesre tervezett filmjének első fele, A tűz gyermeke idén december 22-én jelenik meg a Netflixen. A játékfejlesztő stúdió állítása szerint tervük alapján a film megjelenésével egy időben kiadtak volna egy virtuális asztali szerepjátékot, de ez most már egyértelműen nem fog megvalósulni.

Az Evil Genius Games vezérigazgatója, David Scott a következőt nyilatkozta:

Célunk, hogy a csapatunk megkapja az elismerést a fantasztikus munkájáért, amelyet elvégzett, és hogy több millió fellelkesült rajongónak adhassuk ki ezt a játékot. Elszomorító látni, hogy a Netflix így kihátrál egy olyan projektből, amelyet közösen vezettünk fel és beleegyezésüket adták hozzá. Arra kérjük támogatóinkat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Netflixszel és Zack Snyderrel, hogy támogassák a játék kiadását.

A Netflix még nem kommentálta az esetet.

Ezzel egy időben a streamingvállalatnak életben van egy másik szerződése a Super Evil Megacorp fejlesztő stúdióval, akik egy, a Rebel Moon világában játszódó négyfős kooperatív akciójátékon dolgoznak. A Super Evil Megacorp játéka (ellentétben az Evil Genius Gamesszével) csak a Netflix felhasználóinak lesz elérhető, és még nincs megjelenési dátuma.

Snyder még idén egy márciusi podcastben beszélt az Evil Genius Games készülő játékáról, amelyben dicsérte a stúdió munkáját. Tekintve, hogy a rendező mindig is lelkes volt saját filmjeivel és a hozzájuk köthető tartalmakkal kapcsolatban, nehéz elképzelni, hogy köze lenne ahhoz, hogy a Netflix mégis elpártolt az Evil Genius Gamestől.

A szeptember 28-án benyújtott panasz szerint

az Evil Genius Games 7500 amerikai dollárt fizetett előre a licencért, amelyet a megállapodás szerint újabb 7500 dollár követett volna 2024 februárjában, majd újabb 10 ezer dollár befizetése egy évvel később.

Ezen kívül a felek abban állapodtak meg, hogy osztoznak a játék licencéből befolyó összegen. Tehát a játékfejlesztő stúdió nagy befektetésként tekintett a játékra, és még a Netflixnek is haszonnal kecsegtetett.

Az online is elérhető panasz szerint az Evil Genius Games több projektet is szüneteltetett a Rebel Moon játék fejlesztése miatt, és már májusra jelentős írói munkát tudhattak maguk mögött: 228 oldalnyi háttértörténetet, 430 oldalnyi útmutatót és további 337 oldalnyi útmutatót kalandmestereknek. A panaszban mindezt azzal magyarázták, hogy a közelgő film forgatókönyve akkor még olyan információk hiányában volt, amelyek nélkül ők sem tudtak haladni a fejlesztéssel, ezért (valószínűleg Snyder beleegyezésével) ki kellett tölteniük a Rebel Moon háttértörténetében tátongó lyukakat.

Rebel Moon, Netflix, előzetes, Trailer,
2023
Jelenet a Rebel Moon – 1. rész: A tűz gyermeke című film előzeteséből.
Fotó: Netflix Trailer

2023. május 25-én a Netflix azonnal beszüntette a játék fejlesztését arra hivatkozva, hogy az Evil Genius Games engedély nélkül mutatott be képeket a készülő játékkal kapcsolatban a Game Manufacturers Association Exposition (GAMA) eseményen. A stúdiót meglepte a hír, ugyanis állításuk szerint a show előtt elküldték a képeket a Netflixnek, ők pedig engedélyt adtak azok bemutatására.

A per szerint az alkotásokat tartalmazó dokumentumokat az Evil Genius munkatársai és a Netflix két képviselője osztotta ki a GAMA kiskereskedőinek.

Két héttel a később a Netflix arról értesítette a stúdiót, hogy minden elvégzett munka (tehát a közel ezeroldalnyi háttér is, amit a film világához írtak) kizárólag a Netflix tulajdonát képezi. Az Evil Genius Games erre azt nyilatkozta, hogy

világossá vált, hogy a Netflix egyszerűen arra használta fel az állítólagos jogsértést és felmondást, hogy eltérítse a szellemi tulajdont, [tehát a rengeteg írott háttéranyagot] és megakadályozza a játék kiadását.