Educatio

Nem mindegy a családi háttér a felsőoktatásba készülő tanulóknál

A szülők iskolai végzettsége hatással van a gyerekek felsőoktatási tanulmányaira - derült ki az Eurostudent V. felsőoktatás-kutatási program vizsgálataiból. A kutatás eredményeit az Educatio Nonprofit Kft. hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ismertette Kiss László, a kft. felsőoktatási elemzője.

Íme, a legnépszerűbb szakok a felsőoktatásban

A most érettségiző fiatalok 97 százaléka nappali képzésre jelentkezett. A felsőoktatásban továbbra is a gazdálkodási és menedzsment szak a legnépszerűbb, amelyet a turizmus és vendéglátás követ – derül ki az Educatio Nonprofit Kft. által a 2011-es általános felsőoktatási felvételi jelentkezői statisztikáiból készített elemzésekből. A kormány konvergencia programjában ugyanakkor ösztönözné a természettudományok és mérnöki ismeretek nagyobb arányú elsajátítását, amelyre a munkaerőpiacon is nagyobb igény mutatkozik.

Tankötelezettség: Téves diagnózis, hibás terápia a kormány javaslata

Hevesen tiltakoznak az oktatással foglalkozó kutatók és szakértők a tankötelezettség jelenlegi 18-ról 15 évre történő leszállítása ellen. A kormány szerint viszont ma számos diák hagyja ott az iskolapadot, s túl sok olyan tanuló ül ott, akinek a munkaerőpiacon lenne a helye. A lemorzsolódási statisztikákat azonban az illetékes minisztérium sem ismeri, s arra sem tudtak válaszolni, miként képzelik el azoknak a gyerekek pályáját, akik 15 éves koruk után elhagyják az iskolát. A szakképzési problémákat illetően is megoszlanak a vélemények. A kormány szeptemberig egyeztet a törvényjavaslatról.

Sokat ér a bolognai diploma, de nem pénzben

Jól tudják hasznosítani oklevelüket álláskereséskor a bolognai alapképzés első végzettjei, majdnem 50 százalékuk ugyanakkor továbbtanul, például mesterképzésen. Az összegzés arra is rámutat, hogy az új rendszerben végzettek fizetése valamelyest alacsonyabb, mint a többi képzési forma egykori hallgatóié - derült ki az Educatio Nonprofit Kft. kutatásából.

76 éves a legidősebb idei felvételiző

Gyógypedagógiát tanul majd szeptembertől az a 76 éves nebuló, aki elnyerte idén a legidősebb felvételiző címet – derül ki az InfoRádió összeállításából. Volt olyan diák is, aki egyáltalán nem kockáztatott idén: ötven helyre adta be jelentkezési lapját.

Gondolkodom, tehát ott vagyok! - Educatio Szakkiállítás

Gondolkodom, tehát ott vagyok! – ez a mottója idén is az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításának, amelyet két napon át - pénteken és szombaton -, a budapesti SYMA Sport- és Rendezvényközpontban rendez meg az Educatio Kht., az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
1
Világgazdaság Piactér