Tíz középiskolásból kilenc jövőre újra nekifutna a felvételinek, ha az idén nem vennék fel – derül ki az Educatio – Országos Felsőoktatási Információs Központ felméréséből. A megkérdezett diákok közül minden negyedik állna munkába abban az esetben, ha nem kerülne be az általa megcélzott szakok valamelyikére.
Ez utóbbi lehetőséggel viszonylag kevés diáknak kell számolnia, hiszen az idén a jelentkezők csaknem háromnegyedét már a július 23-i ponthúzáskor felvették valamilyen egyetemre vagy főiskolára. A megnövekedett jelentkezői létszám – az elmúlt évhez képest ugyanis 13 ezerrel több tanuló kezdheti meg a tanulmányait most ősszel – és a jobb érettségi eredmények miatt a legtöbb szakon nagyobb volt a verseny, mint tavaly. Akkor a továbbtanulni szándékozók mindössze 17 százaléka volt az, amelyet egyik felsőoktatási intézménybe sem vettek fel. Az idén a felvételizők 26 százaléka az, amelyik eddig sehová sem jutott be, ám ez egyelőre csak részleges eredmény, hiszen ők augusztus 10-ig még benyújthatják pótfelvételi kérelmüket az oktatási hivatalhoz.
A most érettségizettek több mint egyharmada a felvételi sikertelensége esetén középfokú vagy felsőfokú szakképzésben venne részt. Számottevő azoknak az aránya is – a megkérdezett diákok 15,5 százaléka –, akik a felszabaduló egy évben külföldre mennének dolgozni vagy tanulni. Viszont azon középiskolások közül, akik az idén meg sem próbálták a felvételit, mindössze 3 százalék tervezi, hogy az országhatáron túl próbál majd szerencsét.
A felmérés egyébként arra is rávilágít: a fiatalok többségének az sem mindegy, hogy melyik általuk megjelölt intézményben tanul tovább. Azok közül, akiket nem az első helyre vettek fel, sokan – 47,2 százalék – gondolják úgy, hogy valószínűleg jövőre újra megpróbálják a felvételit az áhított szakra és intézménybe. HM