körkérdés

Megváltozik a parkolás a fővárosban

A budapesti közgyűlés módosíthat azona rendeleten, amely megszabja a zónákat, a parkoló­díjakat és azokat a napokat, amikor fizetni kell.

Hogyan pöröghet fel jobban a hazai startuppiac?

A piaci szereplők nagyobb részvétele a finanszírozásban, az oktatási rendszer átalakítása, egységes fejlesztési program elindítása - a többi közt ezekkel lehetne még sikeresebbé tenni a hazai startupokat a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint.

Milyen ütemben nőhet az idén a GDP? - szakértők válaszolnak

Az elmúlt hetekben-napokban több elemző is fölfelé módosította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát, részben az első negyedéves GDP-adatok, részben az áprilisi ipari, illetve építőipari mutatók nyomán. A Világgazdaság Online véleményt nyilvánító olvasóinak többsége nem számít a gazdaság bővülésére. A lapunk által megkérdezett szakemberek növekedést valószínűsítenek, de a középtávú kilátások romlására is felhívják a figyelmet.

Meddig csökkenhet az alapkamat?

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa májusban – zsinórban tizedszer – 25 bázisponttal csökkentett az alapkamatot. A tavaly augusztusban elkezdett kamatvágási ciklusban így összesen 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékra csökkent az irányadó ráta. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint már közel van a ciklus vége, nem könnyíti meg a további lazítást a globális befektetői hangulat elmúlt hetekben tapasztalható romlása sem.

Mikor lesz beruházási fordulat Magyarországon? - Szakértők válaszolnak

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2013 első negyedévében 8,7 százalékkal csökkent éves összevetésben. Érdemi növekedést évek óta nem láttunk, a Világgazdaság Online véleményt nyilvánító olvasóinak többsége szerint még évekig nem is fogunk. A lapunk által megkérdezett szakemberek véleménye megoszlik a kérdésről.

Milyen legyen a jegybankelnök és a monetáris politika?

A miniszterelnök napokon belül bejelenti, ki lesz a Magyar Nemzeti Bank új elnöke. A Világgazdaság Online véleményt nyilvánító olvasóinak többsége a független elnök/konvencionális monetáris politika párosítást tartja ideálisnak. A lapunk által megkérdezett szakemberek a nemkonvencionális eszközöket nem ítélik el feltétlenül, a hitelesség azonban első számú szempontnak tűnik.
1
Világgazdaság Piactér