Pénz- és tőkepiac

Mi várható a következő negyedévben a piacokon?

Kimúlik a bika, marad a volatilitás – többek között ezt válaszolták szakértők a Világgazdaság kérdésére, hogy mi várható a piacokon a következő negyedévben.

Csökkent a túlárazottság

Fórián Szabó Gergely, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója:

Az előttünk álló időszak tőkepiaci szempontból rendkívül izgalmasnak ígérkezik. Előretekintve pozitív fejlemény, hogy a közelmúltban tapasztalt korrekció valamivel visszafogottabbá tette a befektetői várakozásokat, így a túlárazottság kockázata csökkent. A rendkívül kedvező makrogazdasági környezet fennmaradása rövid távon egyelőre nem kérdőjeleződött meg, de a helyzet gyorsan változhat. A folytatás szempontjából kulcskérdés, hogy meginoghat, esetleg megtörhet-e az üzleti bizalom a világban. Ennek sokféle kiváltó oka lehet: akár a kereskedelmi háborúskodás kiéleződése, akár a technológiaváltás kapcsán egyes szektorok gazdasági-pénzügyi nehézségei, de a kockázatok között nem várt fordulatokkal is számolni kell.

Forrás: Shutterstock

Sok a kockázat

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője:

Az elmúlt két évben soha nem volt egyszerre ennyi lefelé mutató kockázat a részvénypiacokon, mint most. Az első negyedév is gyengére sikerült, de nem látszik, hogy ez megváltozna a következő negyedévben. Elsősorban a kereskedelmi háború kockázata tartja izgalomban a befektetőket, és ez a konfliktus a múlt héten már új szintre lépett azzal, hogy Kína is 128 amerikai termékre vetett ki viszonylag magas, 15–30 százalékos védővámot. Közben az Egyesült Államokban a technológiai cégek egy részétől magasabb adókat akarnak beszedni, ami szintén nem jó a tőzsdei árfolyamoknak. A monetáris politikában az hozhatna kis emelkedést az európai piacokon, ha nem szeptembertől, hanem csak decembertől lenne vége az EKB mennyiségi lazításának.

Marad a volatilitás

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője:

A következő negyedévben is maradhat az idén már megugró volatilitás a pia­co­kon. Tavaly nem voltak ekkora ingado­zások, de idén a deviza-, a kötvény- és leginkább a részvénypiacon megváltozott a helyzet. A nagy régiók közül továbbra is az Egyesült Államokban látszik nagyobb növekedési képesség, az európai piac alulteljesít: ugyanazokra a hírekre jobban csökkentek az árfolyamok. A magyar piacon sem számítunk komoly pluszokra, a hazai vállalatok profittömege visszaeshet tavalyhoz képest, az árfolyamok pedig csak enyhén kúszhatnak feljebb. A nemzetközi piacokon inkább oldalazás lesz majd, amit a Fed kamatpolitikája is erősít, és tovább fokozhatja, hogy az EKB a negyedév végén bejelentheti az eszközvásárlási program szűkítését.

Jöhet a korrekció

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője:

Az amerikai piacok már elérték a csúcsot, így a következő negyedévben oldalazásra lehet számítani. Donald Trump amerikai elnök lépései és a Fed szigorításai miatt véget érhet a pénzbőség a piacokon. A kamatkörnyezet emelkedése megfogja a tőzsdék szárnyalását. A következő időszakban az olcsó munkabér sem segíti a tőzsdei társaságokat, már nem látszik olyan tényező, amely új lendületet adhatna a tőkepiacoknak. Az európai lemaradást talán kicsit behozhatják a kontinens tőzsdéi, de ez az elmúlt hónapok esésének korrekciója lehet. A kínai bankrendszer szigorításai sem tesznek jót a piacoknak. Már nem lehet hitelből finanszírozni az önkormányzatokat, ami lassíthatja a kínai növekedést. Év végén vagy jövő év elején jöhet egy nagyobb korrekció.

Kimúlik a bika

Virág Ferenc, a Random Capital elnök-vezérigazgatója:

Hatalmasat nőtt a volatilitás a világ meghatározó tőzsdéin, habár még mindig éppen csak a korrekciós területekre tévedünk rá, ami 10 százalékos gyengülés a csúcsértékektől számolva. Nem is az esés mértéke az aggasztó, hanem a föl-le csapkodás. A bika lassan megadja magát, és helyébe a medvepiac jellemezte volatilis növekedés érkezik trendszerűen. Miközben az amerikai kamatemelési ciklus folyamatosan pénzt von el a piacoktól, addig a fundamentumok erősek maradhatnak, és ez előbb-utóbb jellemzővé válhat az európai és ázsiai piacokon is. A szigorítás a jegybankok részéről, ötvözve a jó fundamentumokkal, nehezen irányt találó tőkepiacot eredményezhet, a korábbiaknál sokkal nagyobb kilengésekkel.

szakértők körkérdés piacok
Kapcsolódó cikkek