Pénz- és tőkepiac

Mit várnak a szakértők a következő hetekben?

Az EKB-s kötvényvásárlás folytatódhat, nehezebb helyzetbe kerülhet az MNB is – vélik a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők.

Az MNB-nek is nehéz

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője

Az olasz belpolitikai válság nyomán a nemrég még 1,8 százalék körül álló tízéves olasz kötvényhozam 3 százalék fölé emelkedett. A reakció nem tekinthető meglepőnek, figyelembe véve a 130 százalékos GDP-arányos olasz államadósságot. Az olasz események a dollár erősödését is extrém módon felgyorsították. A tőzsdéken leginkább a bankrészvényeket érintette a válság. Bár a piacok volatilitása az elkövetkező időszakban csökkenhet, a helyzet megoldása nem ígérkezik könnyűnek. A kockázatkerülőbb környezetben így a forint sebezhetőbb lehet. Mindemellett az MNB számára is nehezebbé válhat a laza, kamatokat mélybe szorító monetáris politika fenntartása.

Fotó: MW

Kényszerhelyzet

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője

Egyértelműen az olasz belpolitikai események a fő mozgatórugói a nemzetközi kötvénypiaci fejleményeknek. Az olasz állampapírpiacon a drasztikus eladási hullám hatására a kétéves államkötvények mínuszos másodpiaci hozamai néhány nap alatt 2,5 százalékra emelkedtek. Ezzel az Európai Központi Bank kényszerhelyzetbe került. A jelen piaci környezetben egyszerűen nem állhat le az állampapírok vásárlásával, vagyis a mennyiségi lazítással, egy ilyen lépés gyakorlatilag az államcsőd felé sodorná az olaszokat. Az ING-nél arra számítunk, hogy az EKB már akár a júniusi kamatdöntő ülésen utalhat az eszközvásárlási program továbbvitelére, ha a kötvényárfolyamok tovább esnek.

Gyengülhet az euró

Büki András, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója

Az olasz helyzet eredménye ezúttal várhatóan nem az lesz, mint 2011-ben, amikor Berlusconit az állampapírpiaci hozamemelkedés ürügyén lemondásra kényszerítette az EU, illetve az EKB. A most parlamenti többséggel rendelkező pártok nem fogják elrántani a kormányt, aminek a következménye az lehet, hogy vagy az EKB rántja el, vagy az euróövezet léte kérdőjeleződik meg. Előbbi esetben felelőtlen fiskális lazítás jöhet Itáliában, utóbbiban az olaszok a kilépés irányába mozdulhatnak el. Egyik sem kedvez az eurónak, további gyengülhet a dollárral szemben. A régiós devizák árfolyamának és a forintnak pedig szintén kedvezőtlen a bizonytalanság.

Rendszerszintű gondok

Zsiday Viktor, a Citadella befektetési alapkezelője

Nem működik jól az európai integráció, mert a központi bank valójában senkié, miközben az egyes országok nem tudnak hatékonyan fellépni a kötvénypiacon. Máshol, például Japánban világos, hogy kinek kell közbeavatkoznia. Az európai rendszerben kódolt a feszültség, különösen ha egy gazdaság tíz éve nem növekszik. Az USA-ban két év alatt rendbe tették a bankrendszert, Európában az állam nem segítheti a bankokat. Ebben a környezetben nem csoda, ha az euroszkeptikus pártokra szavaznak az olasz választók, hisz rendszerszinten van probléma. Egy olyan piacon, ahol szinte minden drágának számít, nem kell sok a nagyobb gondokhoz. Ez Magyarországot is érintené.

Túlreagálás

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője

A belpolitikai helyzet aligha oldódik meg rövid távon Olaszországban, így a piacokon is maradhat a bizonytalanság. A reakciók talán eltúlzottak és több kereskedési piac hétfői zárva tartása miatt drasztikusak voltak, ezért kisebb megnyugvás és visszarendeződés jöhet az olasz állampapírpiacon a következő napokban. Az itá­liai gazdaság állapota érdemben nem változott az év eleje óta, így a piacok reakciói egyértelműen a politikai bizonytalansággal magyarázhatók. A részvénypiacokon nagy kérdés, hogyan teljesítenek a jelentős állampapír-kitettséggel rendelkező olasz bankok, amelyek e probléma nélkül is számos nehézséggel küzdöttek.

EKB körkérdés elemzők MNB
Kapcsolódó cikkek