Az átviteli rendszerirányító adatai szerint a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását finanszírozó, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult nagyfogyasztók kilowattóránként 19,05 forint kifizetésben részesülhetnek 2022. januári villamosenergia-vásárlásaik után. Ezzel összességében 44,7 milliárd forint kerül a nagyfogyasztókhoz, amelyeket az elmúlt időszak energiaár-emelkedései hátrányosan érintettek – írja közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Fotó: Nagy Gábor

Magyarország mintegy két évtizede támogatja a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelés bővítését célzó beruházásokat. A támogatások keretét kezdetben a kötelező átvételi (KÁT) rendszer adta, majd 2017-től lépett életbe a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására szolgáló Metár-rendszer.

A Mavir havonta kalkulálja az összeget  

A rendszerek működtetéséhez szükséges költségek nagyságát az átviteli rendszerirányító (Mavir Zrt.) havonta határozza meg, majd ennek az összegnek a bevételekkel csökkentett mértékét (közvetve) az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult villamosenergia-fogyasztókra terheli az általuk vásárolt villamos energia arányában. Vagyis a támogatásokat az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult nagyfogyasztók finanszírozzák a villamosenergia-vásárlásukkal arányos mértékben.

Az utóbbi időszakban a villamos energia piaci ára jóval meghaladta a KÁT-ban és Metárban érvényes támogatott árakat, azaz a támogatásokat folyósító Mavirnál a KÁT és Prémium rendszer elkülönített kasszáiban nyereség keletkezett.

A 2022. január 1-től életbe lépett szabályozás szerint, ha a rendszer bevételei meghaladják a költségeket, akkor a nyereség (többletbevétel) kedvezményezettje végső soron a finanszírozó nagyfogyasztó.

A Mavir 2022. február 7-én tette közzé a 2022 januárjára vonatkozó adatokat, melyek szerint a KÁT- és Metár-támogatásokat finanszírozó nagyfogyasztók 19,05 forintos kifizetésben részesülhetnek kilowattóránként a 2022. januári villamosenergia-vásárlásuk után. A kifizetés keretében – első alkalommal a tavalyi második fél évben fokozatosan felhalmozódó többletekkel együtt – összességében 44,7 milliárd forint kerül a nagyfogyasztókhoz, amelyeket az elmúlt időszak energiaár-emelkedései hátrányosan érintettek.

Az érintett nagyfogyasztók a jövőben mindaddig havonkénti kifizetésre számíthatnak, amíg a villamosenergia-piaci árakból származó bevételek meghaladják a KÁT- és Metár-támogatások költségeit. A kifizetések nagysága elsősorban az adott havi villamosenergia-árak mértékétől, valamint a KÁT- és a Metár-rendszerekben támogatott villamosenergia-mennyiségtől függ.

A lakosságot megkíméli a szabályozás

Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – hangsúlyozta a MEKH.