Oroszország nagyrészt egyetért a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kezdeményezésével, hogy biztonsági övezetet hozzanak létre a zaporizzsjai atomerőmű körül – közölte csütörtökön a Roszatom orosz atomenergetikai konszern. 

This photo taken on September 11, 2022 shows a security person standing in front of the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in Enerhodar (Energodar), Zaporizhzhia Oblast, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. - The Zaporizhzhia Nuclear Power Station in southeastern Ukraine is the largest nuclear power plant in Europe and among the 10 largest in the world.
Fotó: AFP

A Rafael Grossi NAÜ-főigazgató moszkvai látogatását követően kiadott tájékoztatás szerint nagyban sikerült közelíteni Moszkva és Grossi álláspontját ebben a kérdésben. A Roszatom szerint tartalmas, hasznos és őszinte eszmecsere folyt köztük.

A NAÜ kezdeményezésének értelmében a harcoló felek kötelezettséget vállalnának arra, hogy felhagynak az atomerőmű területének támadásával, Oroszország pedig kivonná a nehézfegyverzetet onnan a helyzet lecsillapítása végett. 

Grossi a nap folyamán találkozott a Roszatom mellett a külügyminisztérium és a nemzeti gárda képviselőivel is. Jelenleg a gárda alakulatai ellenőrzik az atomerőmű területét. 

Rafael Grossi a megbeszéléseket követően fontos tárgyalási fordulóról beszélt a biztonsági övezettel kapcsolatban. „Döntő fontosságú, hogy az övezet egyedül arra irányuljon, hogy elejét vehessük egy nukleáris balesetnek” – írta. Mindemellett hozzátette, hogy további tárgyalásokra lesz szükség. 

A NAÜ kormányzótanácsa novemberben az orosz csapatok kivonását sürgette, de Grossi azóta többször világossá tette, hogy ez nehezen lenne megvalósítható a zaporizzsjai térségben, s ezért kezdeményezésébe ezt az elemet nem vette bele. Oroszország elutasította a csapatkivonásra vonatkozó nemzetközi követelést, ugyanakkor hajlandónak mutatkozott az atomerőművet illető biztonsági helyzet megvitatására.