A finn Olkiluoto 3. (OL3) atomerőmű reaktorához a rendszeres áramtermelés megkezdését – amit már többször elhalasztottak – március 24-ről március 29-re ütemezték át – közölte az üzemeltető Teollisuuden Voima (TVO).

The 3 reactors of the nuclear power plant Olkiluoto (from R to L) OL1, OL2, and the new fully operational OL3 are seen on October 6, 2022, on the island of Eurajoki, western Finland. - Finland's long-delayed Olkiluoto 3 nuclear reactor has reached full power to become the most powerful electricity production facility in Europe, operator TVO said on September 30, 2022, a boost amid a continent-wide energy crunch.
Fotó: Olivier Morin / AFP

A cég eredetileg úgy tervezte, hogy a karbantartás és javítás után, február 20-án tér vissza a próbatermeléshez, de most úgy látja, hogy az erőmű február 25-én kerül a hálózatra. Ezt követően lehetne elkezdeni a rendszeres áramtermelést.

Az üzemeltető korábbi közlése szerint február 6-án, hétfőn kellett volna újraindítani az Eurajoki városában működő erőművet. Később a cég próbaüzemre vonatkozó  termelési becsléséből már az derült ki, hogy erre csak február 10-én, pénteken kerül sor, majd egy huszadikai dátumot említettek. Mint ahogy azt a Világgazdaság is megírta, az akkor közölt új dátum (amelyet most sem tudtak tartani) az Areva-Siemens kivitelező párostól kapott becslésen alapul.