Energia

Von der Leyen: gyakorlatias és praktikus, amit Ukrajnában teszünk

Még több generátort és LED-izzót küld Ukrajnába az Európai Unió, a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint gondoskodniuk kell a lakosság és a legfontosabb intézmények áramellátásáról.

Az a korábban adott 3000 generátor mellett újabb 2400-at ajánlott fel Ukrajnának, valamint 30 helyett 35 millió LED-izzót küld az országba. A döntéshozók azt várják, hogy ezzel valós segítséget tudnak nyújtani az orosz támadások miatt szinte összeomló ukrán energiaellátás normalizálásában.

Ursula Von Der Leyen President Of The European Commission At The European Council
Fotó: Nicolas Economou

„Berendezéseket szállítunk az ukrán hálózat működtetésére, gondoskodnunk kell arról, hogy a megfelelő intézmények és a lakosság áramhoz jusson. Nagyon gyakorlatias és praktikus, amit Ukrajnában teszünk” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A politikus a Volodimir Zelenszkijjel tartott sajtótájékoztatóján többek között arról is beszélt: az Európai Unió központi intézményeinek és magas rangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé.

Az eseményen az is elhangzott, hogy az Európai Békekeretből származó további 500 millió euró (mintegy 200 milliárd forint) értékű katonai támogatásról állapodott meg Ukrajna számára az Európai Unió Tanácsa, továbbá a testület elfogadta az EU Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) kiképzési erőfeszítéseit támogató új, 45 millió euró (mintegy 18 milliárd forint) összegű támogatási intézkedést is.

 

 

orosz-ukrán háború Európai Bizottság Ukrajna Ursula von der Leyen Európai Unió
Kapcsolódó cikkek