Hszi Csin-ping kínai elnök oroszországi látogatása alkalmából március 21-én hosszú távú kétoldalú együttműködési programról született megállapodás a gyorsneutronos reaktorok fejlesztéséről és a nukleáris üzemanyagciklus zárásáról. A megállapodást Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Csang Kei-csen, a Kínai Népköztársaság Atomenergia-hatóságának (CAEA) vezetője írta alá az orosz társaság közleménye szerint.

CHINA-RUSSIA-NUCLEAR ENERGY COOPERATION PROJECT-CONSTRUCTION SITE
A Tianvani Atomerőmű-beruházás harmadik lépcsőjét is az ASZE végzi, amely a Paks II. projektnek is a fővállalkozója.
Fotó: AFP

A dokumentum kiterjed a gyorsneutronos reaktorokkal kapcsolatos, jelenleg is folyamatban lévő, valamint az új projektekben történő együttműködésre, az urán-plutónium üzemanyag gyártására, a kiégett nukleáris üzemanyag kezelésére és más területekre. A komplex program megvalósítási ütemtervének 2024 végére kell elkészülnie. 

Lényegében a következő évtizedek globális szintű együttműködéséről és a jövőbeni atomenergetikai fejlesztések megalapozásáról van szó.

Az orosz–kínai együttműködés egyik legkiemelkedőbb projektje a Csiangszu tartományban, a Sárga-tenger partján épült Tianvani Atomerőmű. E beruházás harmadik ütemét, csakúgy, mint a Paks II. Atomerőmű építését a Roszatom mérnökvállalata, az ASZE végzi.

Ezenkívül Liaoning tartományban épül a Hszidapu Atomerőmű. A Hszidapu Atomerőmű 3. és 4. blokkját az AESZ-2006 projekt alapján VVER-1200-as reaktorokkal építik, amelyek megfelelnek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség összes biztonsági követelményének. Az együttműködés további része a CFR-600 gyorsneutronos blokk üzemanyag-szállítási szerződése; a fűtőelemeket a Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL gyártja. A szerződést az Oroszországi Föderáció és a Kínai Népköztársaság kormányközi megállapodása alapján kötötték meg.

Oroszország – írja a közlemény – következetesen fejleszti nemzetközi kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait, a vele baráti viszonyt fenntartó országokkal folytatott együttműködésre helyezve a hangsúlyt. A külső korlátozások ellenére az orosz gazdaság növeli exportpotenciálját, árukat, szolgáltatásokat és nyersanyagokat szállít a világ minden részébe. A Roszatom aktív szerepet játszik ebben.