Jelentős lökést kapott a főleg meseszép autóiról híres Rolls-Royce űrkutatási programja, amelyben jelenleg azon dolgoznak, miként lehetne a leghatékonyabb energiaszolgáltatást nyújtani a leendő Holdbázison – minden bizonnyal atomenergiával.

ezt neeeee
A Holdprojekthez nagyon sok energia kell
Fotó: Rolls-Royce

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) már 2021-ben ötletpályázatot írt ki arra, hogyan lenne megvalósítható egy atomerőmű a Holdon, és miközben Európában vita tárgya az atomenergia, a Rolls-Royce munkatársai mikroreaktoron ügyködnek. Ehhez a munkához kaptak 2,9 millió fontos (1,3 milliárd forintos) támogatást az Egyesült Királyság űrhivatalától, amelytől tavaly is érkezett már 249 ezer font (133 millió forint) egy tanulmány elkészítésére.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Moonlight, azaz Holdfény programja keretében a brit tagszervezet 51 millió fontot (23,2 milliárd forintot) szán a Holddal kapcsolatos navigációs és kommunikációs fejlesztésekre.

„Az űrkutatás a legjobb labororatóriuma nagyon sok technológiának, amit a Földön használunk: ilyenek az anyagok és a robotika vizsgálata vagy a táplálkozástudomány. Több mint ötven év után igyekszünk visszajuttatni embert a Hold felszínére, ezért is támogatunk olyan projekteket, mint a Rolls-Royce-é, amely segíthet új energiaforrásokat találni a leendő Holdbázisnak” – mondta a tudomány, innováció és technológia terén illetékes miniszter, George Freeman.

A Rolls-Royce elképzelései szerint a viszonylag kis méretű és alacsony tömegű reaktora 2029-re készen áll majd a Holdutazásra, és földrajzi pozícióra, napfényre, illetve más környezeti hatásra tekintet nélkül szolgáltathat majd energiát.