Abu-Dzabi nagy hangsúlyt fektet a biztonságos energiatermelésre, ennek pedig szerves része lett az atomenergia is. Korábban írtunk a megújuló energiaforrások közel-keleti hasznosításáról. A Barakah atomerőmű Al Dhafrában található. Az erőműnek három darab harmadik generációs APR1400-as rektora van, a negyediket a dél-koreai KEPCO vállalat építi, és segít az üzemeltetésben is. 

Fotó: AFP

A reaktorok egyenként 1400 megawattóra elektromos áramot képesek termelni. Várható élettartamuk 60 év, aktív és passzív biztonsági berendezésekkel vannak ellátva. 

Az erőmű teljes kapacitása az ország 25 százalékának villamosenergia-szükségletét képes fedezni. 

A reaktor kialakítása a helyi éghajlati viszonyokhoz lett adaptálva, ezáltal nagyobb pumpát, hőcserélőt és csővezetékeket kapott, így képes megfelelni a nagyobb hűtési igénynek tengervíz felhasználásával. 

Az építési helyszín kiválasztása során fő szempontok voltak a terület szeizmikus jellemzői, a távolság a lakott területtől, nagy mennyiségű víz közelsége, már meglévő villamos hálózat és elosztórendszerek közelsége, valamint a minimális környezetterhelés. 

A Barakah atomerőmű villamosenergia-termelő kapacitásának növekedése lehetőséget ad további megújulóenergia-termelő üzemek rendszerbe állítására is, mint a nap- és a szélenergia. 

Május elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszédet mondott Abu-Dzabiban, ahol hangsúlyozta: nukleáris enegia nélkül a zöldcélok elérése álom és illúzió marad.