Tűzvész tombolt a Húsvét-szigeten, helyrehozhatatlan károk keletkeztek a híres moai szobrokban – írta meg a BBC. Egyelőre nem tudni, hogy hány szobor rongálódott meg a tűzben – közölte a Chile kulturális örökségével foglalkozó államtitkár, Carolina Perez Dattari.

Fotó: Rapanui Municipality / AFP

A Húsvét-szigeten a 21. század elejéig 887 darab faragot kőfejet találtak meg, ezeket a megalitokat gyűjtőnéven, a helyi őslakosok nyelvén moaiknak nevezik. A szobrok általában túlméretezett fejet formáznak, és körülbelül négy méter magasak. Vannak nagyobb, 74 tonnás faragványok is, amelyek tíz méternél is magasabbak. A rejtélyes műveket egy polinéz törzs, a rapanui nép faragta ki több mint 500 évvel ezelőtt. 

A szobrokat úgy állították fel, hogy egy gyűrűt képezzenek a sziget körül, és mindegyik a szárazföld felé néz. 

A kőfejeket leginkább mélyen ülő szemükről és nagy fülükről lehet felismerni. Vannak olyan darabok, amelyekre még többtonnás kalapokat is illesztettek, ezeket egy másik kőzettípusból készítették.

Stabilizálódik a réz piaca

Chile – a legnagyobb kitermelő – exportja 19 havi mélyponton van az országban bevezetett vízkorlátozások miatt, eközben a kínai kereslet meglepetésre az erősödés jeleit mutatja.

A chilei kulturális örökségért felelős tisztviselő egy Twitter-posztban közölte, hogy 

a hétfőn kitört tűzvész több mint száz hektárt emésztett fel. 

A tűz a Húsvét-szigeten található Rano Raraku vulkán közelében összpontosult, amely az UNESCO Világörökség része. 

A jelentések szerint szándékos gyújtogatás történhetett.

A Húsvét-sziget 3500 kilométerre van Chile partjaitól. Elsősorban a turizmusra támaszkodik, ráadásul három hónappal ezelőtt nyitott újra a sziget a turisták számára. A koronavírus-járvány időszakában a sziget nem fogadott vendégeket. A tűz miatt most ismét lezárták a területet, hogy a természetvédelmi hatóságok felmérhessék a károkat. 

A sziget polgármestere, Pedro Edmunds azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy a károk helyrehozhatatlanok.

A szobrok közül egyet elszállítottak a szigetről az 1860-as években. 

Ez a British Múzeumban található, és a brit haditengerészet egyik kapitánya ajándékozta Viktória királynőnek. 

A chilei kormány 2018-ban arra kérte a briteket, hogy adják vissza a szobrot. A Húsvét-sziget polgármestere azonban inkább azt szorgalmazta, hogy a múzeum tartsa meg, és cserébe anyagilag támogassa a szigetet, hogy legyen miből finanszírozni a moaik fenntartását.

A lítium az e-autógyártás szűk keresztmetszete – és nincs belőle elég

Egyszerűen nincs elég lítium – mondják az iparági elemzők. A világ legnagyobb lelőhelyén, az Argentína, Bolívia és Chile határvidékén fekvő Atacama-sivatagban szigorú állami ellenőrzés és erős környezetvédelmi mozgalom fékezi a lítium bányászatát, miközben a fontos nyersanyag árjegyzése 750 százalékkal emelkedett másfél év alatt.