A brit bélyegtörténelem hagyományait folytatva szerdán bemutatták az Egyesült Királyságban a III. Károly királyt ábrázoló bélyegsorozat első darabjait. Ezek az első uralkodói bélyegek az országban, amelyek már nem II. Erzsébet királynőt ábrázolják. A briteknél az uralkodó portréja hagyományosan számos hivatalos felületen szerepel, az érméktől és bankjegyektől kezdve a bélyegekig.

Fotó: AFP

III. Károly bélyegsorozatára ugyanaz a portré kerül, amelyet a fémpénzeknél is használtak.

Minden esetben az uralkodó által jóváhagyott képet használjuk a bélyegek elkészítésekor. III. Károly elfogadta ezt a portrét 

– mondta a Királyi Posta külügyi és politikai igazgatója, David Gold. Hozzátette, a korona kifejezett kérése volt, hogy a bélyeg megtervezésekor ügyeljenek a hagyománytiszteletre – írta meg a Reuters.

Azt az útmutatást kaptuk, hogy ne próbáljunk túl okosak lenni, és elkanyarodni valami más irányba, hanem őrizzük azt a hagyományt, amely lassan két évszázada velünk él 

– mondta David Gold.

Száműzik a brit uralkodót az ausztrál dollárról

III. Károly brit király helyett az őslakosok kultúráját tükröző motívum került az ausztrál bankjegyekre.

A III. Károlyt ábrázoló bélyegek április elsején kerülnek forgalomba. Ő a hetedik brit uralkodó, aki bélyegre kerül. A Királyi Posta felhívta rá a figyelmet, hogy a bélyegek a készlet erejéig lesznek elérhetők, de azt nem tette hozzá, hogy hány darabot terveznek nyomni belőle.

A mai értelemben vett bélyeg az Egyesült Királyságból származik, Rowland Hill vetette fel a bevezetését, amikor feladatba kapta a brit postarendszer megreformálását. Hill eleinte még nem a felragasztható bélyegben, hanem a küldemény árát megtestesítő borítékban gondolkodott, de hamar kiderült, hogy ez a megoldás feleslegesen sok többletmunkával járna. Ekkor merült fel a bélyeg ötlete. Az első hivatalos értelemben vett, értékkel bíró bélyeget 1840. május 1-jén hozták forgalomba. Ez volt a Penny Black, amelynek névértéke egy penny volt, és fekete alapon Viktória brit királynő portréja díszítette. Ettől fogva minden aktuális brit uralkodó megkapta a maga bélyegsorozatát.

Priceless Sheet Of World's First Stamps, The Penny Black, Leaves UK For First Time
LONDON, ENGLAND - MAY 25:  A priceless sheet of Penny Blacks - the world's first ever postage stamp - is inspected prior to heading abroad for the first time in a specially designed, bomb-proof briefcase at The Postal Museum on May 25, 2016 in London, England. A priceless sheet of the world's first stamps, the Penny Black, is set to leave the UK for the first time today. The sheet is one of only a handful left in the world, all of which are housed at The Postal Museum in London.  The 176 year-old stamps - normally stored in a secure humidity controlled, alarmed vault - are so rare that they are being transported under armed escort in a specially designed bomb-proof briefcase.  The briefcase has also been fitted with sensors and shock alarms to allow the Museum to check on the condition of the stamps throughout their journey.  Once landed, they will be put on display at the World Stamp Show in New York, which happens just once every 10 years and is expected to welcome a quarter of a million visitors. After the show, the sheet of Penny Blacks will go on permanent public display for the first time when The Postal Museum opens its doors in spring 2017.  (Photo by Miles Willis/Getty Images for The Postal Museum)
Fotó: Miles Willis

A Penny Black bélyegből majdnem 69 millió darabot nyomtak, ma pedig már kifejezetten értékesnek számít a gyűjtők körében. 

Állapotától függően egy Penny Black értéke 100–350 dollár között mozog, de volt olyan árverés, ahol 3000 dollárt sem sajnáltak egy újszerű állapotban lévő példányért.