A negyedik grúz elnök petíciót indított az elődje életének megmentéséért.

Former Georgian President Mikheil Saakashvili,  after deportation from Ukraine to Poland, attends his hirst press conference in Warsaw on February 13, 2018.
Miheil Saakasvili.
Fotó: Maciej Luczniewski / Getty Images

Miheil Saakasvili, az ország harmadik elnöke jó ideje börtöntüntetését tölti az országban, ahol az embertelen bánásmód, kínzás és nehézfémmérgezés következtében független orvosok beszámolói szerint hamarosan életét is vesztheti, hacsak nem jut mielőbb modern, nyugati segítséghez.

Giorgi Margvelasvili, az ország előző elnöke ezért petíciót is indított, és kezdeményezte a volt elnök külföldre szállítását, amit már több mint 150 nemzetközileg ismert politikus és gondolatvezér aláírt.

Nyilatkozatukban kiemelték: ha a volt elnök meghal, az a jelenleg kormányzó Dream Party, azaz Álom Párt lelkén fog száradni. Hozzátették: Saakasvili élete több, külön-külön is életveszélyes diagnózis miatt van hatalmas veszélyben, melyeket a grúz egészségügyi rendszer nem tud kezelni. Ha nem kap segítséget külföldön, az embertelen bánásmód lesz a halálának az oka.

Hozzátették: habár bőven van bizonyíték arra, hogy a volt elnök emberi jogait milyen mélységben sértették meg a börtönben, illetve hogy az igazságügyi rendszert milyen módon használták fel ellene, most nem kívánnak erről frontot nyitni, csak egy dolgot kérnek: ne hagyják meghalni Saakasvilit, mert az ellentétes az uniós jogszabályokon túl a grúz alkotmánnyal is.

Kiemelték: ha Saakasvili meghal, annak Grúzia nemzetközi megítélésére és az ország belpolitikai megosztottságára is messzemenő következményei lesznek, ezért nem maradhatnak csendben, és követelik, hogy az elnököt nyomban szállítsák külföldre kezelésre.