Európaiként szinte érthetetlennek tűnik, hogy miként kaphat egy humorista 2 millió dolláros bírságot egy vicc miatt. Li Hao-si kínai stand-uposnak vélhetőleg egy életre elment a kedve a nevetéstől, amikor egy ilyen értékű büntetést kapott a helyi hatóságoktól. Egy látszólag ártalmatlan viccet sütött el a kínai hadsereg egyik szlogenjét felhasználva, ami miatt a rágalmazással és a sereg imázsának rombolásával vádolták meg.

Li Haoshi
Li Hao-si, aki elsütötte a világ legdrágább viccét.
Fotó: Twitter

Li Hao-si a pekingi Century Theatre-ben lépett fel önálló estjén. Kínában a humoristáknak nincs egyszerű dolguk, mivel a Kínai Kommunista Párt finoman szólva sem érti a viccet. Li mégis kissé elengedte magát, egy történet kapcsán a Népi Felszabadító Hadsereg egyik szlogenjét is a szájára vette – írta meg a CNN.

Szerdán a Pekingi Városi Kulturális és Turisztikai Hivatal közölte, hogy 

a Li fellépéseit menedzselő nevű céget 2 millió dollár értékű jüanra bírságolja, illetve további 189 ezer dollárnyi pénzt lefoglalnak, ami vélhetően Li gázsija lehetett a Century Theatre-ben tartott két fellépés után. 

Ez utóbbi összeget illegális haszonszerzés címén vette el az állam.

A médiavállalat elnézést kért a vicc miatt, és Li összes további fellépését lemondta. Ez nem volt elég a hatalomnak, 

a vállalat működési engedélyét határozatlan időre felfüggesztették.

A hivatalos közlemény szerint Li Hao-si megsértette a hadsereget, és megjegyzései rossz társadalmi hatást váltanak ki. Li, ügynöke és további munkatársai további vizsgálatok alá kerülnek. 2021 óta Kínában törvény tiltja, hogy a katonákat vagy a hadsereget bármilyen módon megsértsék vagy rágalmazzák.

Hszi Csin-ping irányt mutatott: több gyerek és több innováció teszi majd naggyá Kínát

Az ellátási láncok biztosítását és a születési ráta növelését nevezte meg a következő évek gazdasági prioritásaként Kína legfőbb gazdaságpolitikai döntéshozó szerve. Ez változást hoz egy sor ágazati politikában az egészségügytől az oktatáson át egészen a külkereskedelmi kapcsolatok erősítéséig. A kínaiak az innovációra is különös figyelmet fordítanak az Egyesült Államok technológiai embargói miatt.

Mit mondott Li?

Az igazság az, hogy a 2 millió dolláros viccet nem is tudja értelmezni, aki nem kínai. A humorista éppen egy vicces történet köré fűzte fel a poénjait azzal kapcsolatban, hogy nemrég örökbe fogadott egy kutyát. Éppen arról mesélt, hogy egyik nap hogyan üldöztek a kutyával egy mókust, amikor a következő mondat hagyta el a száját:

Jó munkastílus, amely képes csatákat nyerni.

A mondat egy megfordított idézet idézet Hszi Csin-ping kínai elnöktől, aki egy 2013-as beszédében mondta azt, hogy a Kínai Kommunista Párt arra törekedett, hogy olyan hadsereget építsen, amely követi a párt parancsát, képes csatákat nyerni, és jó munkastílussal rendelkezik. Azóta ez a mondat a kínai hadsereg egyik szlogenjévé vált, miáltal az állami médiában sokszor elhangzik.

Soha nem engedjük meg egyetlen társaságnak vagy magánszemélynek sem, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg dicsőséges imázsát a főváros egyik színpadán rágalmazza. Soha nem engedjük meg, hogy az emberek mélységes érzelmeit megsértsék a katonák iránt, és soha nem engedjük meg, hogy ilyen komoly témákat nevetségessé tegyenek

– olvasható az állami közleményben.

Li a kínai Weibo közösségi médiaoldalon kért elnézést, majd közölte, hogy minden további fellépését lemondja. Azt is elmondta, hogy egy időre a háttérbe vonul, hogy átgondolja a tetteit, és átképezhesse magát.