Hszi Csin-ping kínai elnök magas szintű találkozón egyeztetett arról, hogy Kína miként őrizhetné meg gazdasági eredményeit a következő évtizedekben. Ennek biztosításához a Központi Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, a kormányzó Kínai Kommunista Párt legfőbb döntéshozó szerve, meghatározott több stratégiai célt, amelyek kapcsán a következő hónapokban új intézkedéseket láthatunk.

3203 Marquardt Factory for Cultura
Kína prioritásként kezeli a saját csipgyártás és -fejlesztés felfuttatását.
Fotó: Getty Images

A Hszi Csin-ping vezette bizottság pénteki ülésén 

fő prioritásként határozták meg az ellátási láncok biztosítását és a születési ráta emelését, azaz a népességszám növelését. 

A bizottság közleményében leszögezte, hogy támogatja a világszínvonalú vállalatok létrehozását és az innovációt is: a technológiai áttörések elősegítése kulcsfontosságú abban, hogy megtartsák Kína nemzetközi versenyben elért pozícióit.

A Goldman Sachs és az Oversea-Chinese Banking Corporation közgazdászai szerint mindez az jelenti, hogy a kormány hónapokon belül intézkedéseket jelenthet be a stratégiai célok előmozdítására. A döntéshozók

fokozhatják a hitelezésre, az innovációra és a gyártás korszerűsítésére irányuló állami támogatásokat, továbbá erősíthetik a kereskedelmi kapcsolatokat más gazdaságokkal.

 

Célok és hátterek

Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy első számú gazdasági kihívóját elvágja a fejlett csiptechnológiától, Kínának egyre fontosabb, hogy iparának biztosítsa a megfelelő alkatrészeket és eszközöket. A technológiai innováció alapvető pillére a piacvezető, modern gazdaságoknak.

A biztosításának kulcsa nemcsak az eszközök, hanem a jól szervezett és elegendő humánerőforrás, valamint a megfelelő népességszerkezet is. Ez utóbbi egyre nagyobb probléma. Kína népessége tavaly, 60 év után először csökkent, ami évtizedeken belül demográfiai válsághoz vezet. Jól jelzi ezt, hogy a munkaképes emberek száma több mint 41 millióval csökkent az elmúlt három évben.

Hszi szerint a csökkenő születésszám visszafordítása nélkülözhetetlen a nemzet megfiatalításához. Rövid távon azonban a stabilitásának és megfelelő minőségének elérése a cél, úgy, hogy közben a munkaerő eloszlása is megfelelő legyen az országban.

Azzal, hogy az iparpolitikára és a demográfiai kihívásokra koncentrálnak, Kína hosszú távú termelékenységének és versenyképességének növelését biztosítják

– írta hétfői jegyzetében Tommy Xie, az OCBC Bank elemzője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi és az oktatási politikák szorosan összefüggenek a népességszámmal, így ezekben új intézkedések várhatók. Ezt támasztja alá, hogy a kontinentális Kína oktatási szektorába tartozó cégek részvényeinek árfolyama emelkedésnek indult a hét elején – mutatott rá a Bloomberg.

 

Elavult és lebutított csipeket kombinálnak a kínai MI-fejlesztők

A kísérletek ígéretesek, így a kínai tech cégek mesterségesintelligencia-fejlesztései nemcsak átvészelik ezt az időszakot, hanem ellenállóbbá is válnak a későbbi korlátozásokkal szemben.