Elárverezik az utolsó magánkézben lévő Rembrandt-festménypárt, amelyre két évszázada a feledés homálya borult – közölte a londoni Christie’s aukciósház. 

Fotó: Christie’s Images Ltd.

„Büszkék lehetünk rá, hogy elmondhatjuk: mindkét portré ismét előkerült” – írta bejelentésében az aukciósház. 

Az 5–8 millió font (2–3,3 milliárd forint) értékűre becsült ovális portrékat két évszázada egy meg nem nevezett brit család birtokolja, 1824 óta a nagyközönség nem láthatta őket, és a Rembrandt-szakirodalom sem ismeri. 

Az idős párt ábrázoló festményeket annak idején ugyancsak a Christie’stől vásárolták a jelenlegi tulajdonosok ősei 1824-ben, amikor a képek utoljára szerepeltek a nyilvánosság előtt. 

A képeket a Christie’s egy becsüse fedezte fel az angol család műgyűjteményének rutinszerű értékbecslése során. A tulajdonosok kedvelték a festménypárt, bár nem tudtak róla, hogy eredeti Rembrandt-művek.

Újbóli felfedezésük után az amszterdami Rijksmuseum művészettörténeti és anyagtechnikai szempontok alapján is megvizsgálta, s keddi közleményében bejelentette: alá tudják támasztani, hogy valóban Rembrandt alkotta a képeket. A híres holland festő által szignált, 1635-re datált, kis formátumú olajfestmények – amelyekkel az aukciósház szerint „közelebbi, már-már intim betekintést lehet nyerni a festő munkásságába” – Rembrandt két rokonát, Jan Willemsz van der Pluymot és feleségét, Jaapgen Carelst ábrázolják. 

A festménypárost június 10. és 14. között New Yorkban, június 21. és 24. között pedig Amszterdamban lehet megtekinteni, ezt követően visszaszállítják Londonba, ahol a Classic Week művészeti eseményen július első hetében lesznek láthatók. Az árverést július 6-án tartják.