Suhajda Szilárd tragédiája reflektorfénybe helyezte a hegymászást és szinte mindenki kifejtette valamilyen formában a véleményét azzal kapcsolatban, hogy szabad-e engedni, hogy egy ember egyedül, oxigénpalack nélkül induljon meghódítani a világ legmagasabb pontját.

Fotó: BBC

A Mount Everest évente több mint egy tucat halálos áldozatot szed, de ennél sokkal többen teljesítik a a megpróbáltatást. Természetesen sokan vannak, akik nekivágnak a himalájai Csomolungmának, de végül nem érik el a csúcsot és visszafordulnak menet közben. A Mount Everest legkritikusabb része, a halálzóna a hegy 8 ezer méter feletti szakasza, ahol az oxigén már annyira ritkás, hogy 16 óránál több időt eltölteni ezen a részen veszélyes az emberi szervezetre. Az Everest a legtöbb halálos áldozatát ezen a szakaszon szedi, elsősorban azok közül, akik oxigénpalack nélkül akarják teljesíteni a kihívást.

Rendkívüli! Megszólalt a Suhajda Szilárdért felküldött serpa: „Mindent megtettünk, nagyon sajnálom”

„Biztos, hogy Szilárd nem él, nagyon sajnálom” – ezt nyilatkozta Mikel serpa a Világgazdaságnak vasárnap magyar idő szerint valamivel délelőtt fél 11 előtt.

A halálzónából a mentés rendkívül nehéz és csak a legképzettebb serpák vállalkoznak ilyen akcióra. Sajnos a siker esélye még ekkor is csekély, de vannak esetek, amikor sikerül lehozni bajbajutott hegymászókat a halálzónából. A BBC osztott meg egy videót, amin egy csapat serpa rátalál egy elveszett malajziai hegymászóra. A felvételen látszik, ahogy a bajba jutott férfi mozdulni sem bír, csak remegve szorít egy kötelet. A hegymászót 8500 méteren találták meg, ahol a hőmérséklet mínusz 30 fok alá is benézhet.

A BBC felvételén látható, ahogy a serpák miután rátalálnak a malajziai férfira betekerik egy hőszigetelő pólyára, majd a csapat vezetője, Gelje serpa hátára erősítik a magatehetetlen hegymászót kötelekkel. Ezt követően a serpák elindulnak lefelé az Everest halálzónájából.

Amint arról a BBC is írt, 

a képzett serpáknak 7 óra alatt sikerült leérniük a hegyről a férfival. 

Ebből a magasságból csak nagyon ritkán sikerül élve lehozni a bajbajutottakat.