Két dinoszaurusz-csontvázat, egy repülő őshüllő és egy a Loch Ness-i szörnyhöz hasonlító vízi plezioszaurusz megkövesedett maradványait bocsátja árverésre a Sotheby’s aukciósház New Yorkban. A több tízmillió évvel ezelőtt élt állatok csontvázai július 26-án kerülnek kalapács alá.

Dinosaur,Skeleton,In,Ground,Stone,Fossil,Tyrannosaurus,Archaeological,Excavations.,Prehistoric
Fotó: Engineer Studio

Egyikük egy pteranodon, egy hatméteres szárnyfesztávolságú, hatalmas, madárszerű állat volt, amely körülbelül 85 millió évvel ezelőtt élt. Másikuk egy plezioszaurusz, egy 3,3 méteres tengeri hüllő, egyes feltételezések szerint a Loch Ness-i szörny legendájának ihletője. A pteranodont Hórusznak nevezték el a sólyomfejű egyiptomi isten után, és 2002-ben fedezték fel Kansasban, egy olyan területen, amely a krétakorban egy Észak-Amerikát kettészelő beltenger lehetett – közölte a Sotheby’s helyi idő szerint kedden.

A pteranodon a valaha élt legnagyobb szárnyas lények egyike, amely a víz felett repülve, hosszú csőrével fogott halat. Az aukciósház szerint a példány csontjai szinte teljes épségben fennmaradtak, ami ekkora méretben rendkívüli ritkaságnak mondható. A Sotheby’s 4-6 millió dollárra becsülte az értékét.

A 3,3 méter hosszú plezioszauruszt az 1990-es években fedezték fel az angliai Gloucestershire-ben, és úgy vélik, hogy körülbelül 190 millió évvel ezelőtt élt. A Sotheby’s szerint az állat nagyon hasonlít a skót folklór Loch Ness-i szörnyetegéhez, mert hosszú nyakával, kis fejével és uszonyaival megfelel a legendás szörnyről készült leírásoknak. A Sotheby’s a példányt Nessie-nek nevezte el. Becsült értéke 600-800 ezer dollár.