Árverése kerül a Star Wars filmek egyik legendás modellje. Az 1977-ben forgatott film felvételeihez használt űrhajómodellek régen eltűntek, és úgy gondolták, hogy már sosem kerülnek el. Most azonban az Új remény zárójelenetében, a Halálcsillag elleni harchoz használt X-Wing Fighter (X-szárnyú vadászgép) modelljét megtalálták Greg Jein modellkészítő gyűjteményében.

Auction of Star Wars memorabilia
A Star Wars movie X-Wing fighter model valued between $40,000 to $60,000 that will be auctioned on December 13 at the Paley Center for Media, by the 'Profiles in History' auction house in Calabasas, California on December 6, 2018. (Photo by Mark RALSTON / AFP)
Fotó: MARK RALSTON / AFP

A filmes relikvia októberben kerül kalapács alá, a licit pedig 400 ezer dollárról (140 millió forint) indul.

Az 50 centiméteres modellt a tavaly, 76 évesen elhunyt Greg Jein modellkészítő magángyűjteményében találták meg a hagyatéki eljárás során. A tervezőt 1977-ben Oscar-díjra jelölték a Harmadik típusú találkozásokért – írta meg a Guardian

Az X-Wing Fighter modelljét a George Lucas Industrial Light & Magic vizuális effektusokkal foglalkozó cég építette az 1977-es Star Wars: Egy új remény című filmhez. Ez a modell szolgált Luke Skywalker főhős űrhajójaként, amivel végül elpusztította a Halálcsillagot. A filmhez a tervezők négy űrhajómodellt készítettek. 

Jein gyűjteményében számos más híres film kellékeit is megtalálták. 

Többek között egy eredeti rohamosztagos egyenruha, szintén az Új reményből, egy űrhajós ruha az 1968-as 2001: Űrodüsszeiából, egy Batarang az 1960-as Batman-sorozatból, valamint több Star Trek- és Dallas-relikvia is előkerült.

Az árverést szervező Heritage Auctions azt írta az X-Wing modellről, hogy a valaha aukcióra került Star Wars-relikviák csúcsának számít.

A Starfield megjelenése több mint ezer százalékkal megdobta az Xbox konzolok eladását

Szeptember 6-án megjelent az ősz legjobban várt játéka, a Starfield. Az űrben kalandozós szerepjátékra két nap alatt több mint hatmillió játékos vetette rá magát, miközben az Xbox-eladások ezer százalékkal nőttek a játék hatására.

A vizuális effektusok történésze, Gene Kozicki egy interjúban elárulta, hogy ez a modell a filmes relikviák „fehér bálnája”, amiről a film forgatása óta senki nem tudta, hogy hol lehet. Kozicki azt mondta, hogy nem tudja, hogyan kerülhetett Jein birtokába a modell, mivel a szakember nem dolgozott a Star Warson. Szerinte a tervező akkor szerezhette meg az X-Winget, amikor Steven Spielberggel a Harmadik típusú találkozások munkálatai során az Új remény stábjának a szomszédságában dolgoztak.