Az év végének egyik legjobban várt játéka a Bethesda RPG kalandjátéka, a Starfield. A videójátékos-közösséget egyértelműen lázban tartotta a világűrszimulátor megjelenése, még annak ellenére is, hogy az utóbbi időben a híres fejlesztő stúdió fénye igencsak megkopott. A The Elder Scrolls és a Fallout szériákat jegyző csapat legújabb alkotása valódi űrhajóként száguld a csillagok felé.

Starfield, Fotó: Bethesda

A Starfield szeptember 6-án jelent meg világszerte, de aki nem bírta ezt kivárni, az már korábban is megvásárolhatott egy igen borsos árú early access kiadást. A játék csak számítógépeken és a Microsoft Xbox konzoljain érhető el, ami meg is tette a hatását. 

A Starfield megjelenése előtti napokban az Xbox Series X eladásai több mint ezer százalékkal megugrottak 

az Amazonon az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában – erről az IGN Hungary írt. A lap egy X-felhasználó bejegyzését szúrt ki, aki az Amazon felületének információit osztotta meg a konzolról. A Series X mellett az eladások 1056 százalékos növekedése látható.

A játék elképesztő anyagi és kritikai siker lett. 

A szeptember 6-i megjelenése óta már több mint hatmillió játékos pattant űrhajóba, és indult el kalandozni a csillagok közé. 

Ezzel a Starfield a Bethesda történetének legnagyobb nyitócíme lett, ami nem kis teljesítmény egy olyan csapattól, amely a 2011-ben megjelent The Elder Scrolls V: Skyrim szerepjátékot is leszállította. A Skyrimből a 12 évvel ezelőtti megjelenésekor 7 millió példány fogyott az első héten, illetve 2023 júniusáig több mint 60 millió darabot adtak el belőle.

A Bethesda játéka meghódította a világot, és nemcsak a játékosok, hanem a kritikusok is imádják. A nagyobb videójátékokra szakosodott portálok és több híroldal is foglalkozott a Starfield megjelenésével, és záporoztak a szerepjátékra a jobbál jobb értékelések.

Mi az a Starfield?

A Starfield egy NASA-punk stílusú szerepjáték, a Bethesda korábbi sikerjátékainak, a The Elder Scrolls és a Fallout szériák alapjaira épült. A fejlesztőcsapatnak 25 éve ez az első új, eredeti játéka, amely nem kapcsolódik valamelyik korábbi sorozatukhoz.

A Starfield a 2300-as években játszódik, az általunk ismert világban. A történet szerint az emberiség, miután tönkretette a Föld bolygót, kirajzott a világűrbe, és meghódított új naprendszereket és bolygókat. Ezt egy gravitációt meghajlító technikával tudták megtenni, ami a Star Wars hiperűrugrásához hasonlatosan tette lehetővé, hogy az űrhajók hatalmas távolságokat tehessenek meg pillanatok alatt. A történet gerincét egy kincskeresős szál adja, rejtélyes tárgyak bukkannak fel a galaxis több pontján, ezeket kell a játékosoknak felkutatni, és a végére kell járniuk a világ nagy titkainak.

Aranytojást tojó tyúkra lelt a Warner Bros., letarolta a videójáték-piacot a Hogwarts Legacy

A Warner Bros. zászlóshajója lehet a következő években a J. K. Rowling Harry Potter világán (Wizarding World) alapuló videójáték a Hogwarts Legacy. A játék számos rekordot megdöntött a megjelenése óta eltelt két hétben, és 850 millió dolláros bevételt is hozott a stúdiónak. A játék a kritikusok és a játékosok körében is hatalmas népszerűségnek örvend. A Hogwarts Legacy sikere megmentheti a Wizarding Worldöt, amely nagyon közel került a szakadék széléhez a Legendás állatok és megfigyelésük filmek hatalmas bukása után.

A Bethesda címeiről köztudott, hogy rengeteget építenek a történetre és a világteremtésre, miközben a játékosok kezébe egy jó szerepjátékhoz mérten nagy szabadságot adnak. A Fallout játékok világa és története legendásan izgalmas és szerteágazó, ezt az aprólékos világépítést pedig a fejlesztők a Starfieldnek is megadták. A kritikusok mind külön kiemelték a játék sztorijának a nagyszerűségét, amit a fejlesztők szerint kellemes tempóban 30-40 óra között lehet végig játszani. A kaland pedig csak a végefőcím után kezdődik, mivel a Bethesda nem érte be egy szűk keretek közé szorított kalanddal. A vezére, Todd Howard szerint a játékba több mint ezer bolygót alkottak meg, amelyeket a játékosok szabadon bejárhatnak és felfedezhetnek. A bolygók sajátos flórát és faunát kaptak, illetve egy felfedezős játékhoz elvárható kincskeresés sem maradt ki a történetből. A játékos a több a száz planéta bármelyikére leszállhat az űrhajójával, ahol vagy csak állatokat és növényeket talál, vagy jobb esetben elhagyatott űrbázisokba, kazamatákba, esetleg településekbe és megismerésre váró karakterekbe botlik.

Játékmenet szempontjából a Starfield a Bethesda és a szakma által bejáratott szerepjátékos modelleket használja. A játékos kezdéskor aprólékosan megalkothatja saját hősét a bőrszíntől kezdve a szem alatti táskákon át a tetoválásokig és a testalkatig. A játék karakterkészítő-rendszere olyan részletes munkát enged, hogy a fanatikus gamerek már elkezdték megalkotni benne a való világ hírességeinek digitális másait.

A karakter generálás után a játékos hősével egy bányásztelep munkásaként kezdi  karrierjét, aki az események folyása következtében megszerzi saját űrhajóját, és elindul a csillagok közé. A nyílt világú szerepjátékok szabályai szerint a játékos arra indul, amerre kedve tartja, arra sincs szükség, hogy valaki a fejlesztők által megálmodott fő történetszálon haladjon. A galaxisban változatos felfedezések, karakterek, küldetések, ruhák és fegyverek várják, hogy megtalálják őket. A bolygók felszíne mellett a világűrben is kalandozhatunk csillagteknőnkkel. 

A Starfield alapváltozata 26 ezer forintos áron érhető el Xbox konzolokra, de van prémiumkiadása is 35 ezer forintért.

Azonban a Bethesda és a Microsoft megállapodása alapján  játék a megjelenéskor elérhetővé vált az Xbox Game Pass kínálatában, tehát az előfizetők a havidíj fejében rögtön belevethették magukat az intergalaktikus kalandba.