A Nobel-díjak átadási ünnepségének minden fontos mozzanatát megmutatta nézőinknek a Hír Tv. A budapesti stúdióban neves szakemberekkel, exkluzív vendégekkel várták a nézőket. 

AGOSTINI, Pierre; L'HUILLIER, Anne; KRAUSZ Ferenc; XVI. KÁROLY GUSZTÁV
Krausz Ferenc fizikus, miután átvette a fizikai Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól
Fotó: Koszticsák Szilárd

A műsor vasárnap 15:30-kor kezdődött, élőben követhették a Hír Tv weboldalán, a YouTube-on és a Facebookon is.

A televízió a helyszínen mind a két magyar tudóssal, Karikó Katalinnal és Krausz Ferenccel készített interjút, amelyeknek előzetesét korábban már közzétették.  

A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését a díjazottaknak XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át a stockholmi hangversenyteremben rendezett díszes ceremónián. A Nobel Alapítvány nevében Astrid Söderbergh Widding, a kuratórium elnöke köszöntötte a díjazottakat. 

Beszédében hangsúlyozta: 

Alfred Nobel üzenete nagyon világos számunkra: ő abban hitt, hogy az irodalom, a tudomány és a béke érdekében végrehajott cselekedetek előreviszik a világot. 

  • Krausz Ferenc fizikusnak két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért ítélték oda a fizikai Nobel-díjat.
  • Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat.
    Drew Weissman elmondta: Katalin rájött arra, hogy meg kell figyelni azt, hogy az RNS különféle formáira hogyan válaszolnak a sejtek. 
     

A ceremónián 1560 meghívott vendég vett részt, köztük a díjazottak családtagjai, korábbi díjazottak, a királyi család tagjai, a díjat odaítélő intézmények képviselői, a svéd kormány és parlament tagjai, valamint a diplomáciai testületek képviselői.    

 A stockholmi díjátadó előtt Oslóban adták át a Nobel-békedíjat. A kitüntetést Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivistának ítélték oda a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért. A hazájában bebörtönzött emberi jogi aktivista helyett a rangos kitüntetést gyermekei vették át, beszédét szintén gyermekei olvasták fel. 

Alább megtekinthetik ahogy Karikó Katalin átveszi a díjat.