Idén karácsonykor a dubaji csokoládé versenyre kelhet a hagyományos bejglivel Magyarországon. A közel-keleti ihletésű édesség ropogós kadayif tésztából, pisztáciakrémből és tahiniből áll, tejcsokoládéba burkolva.
Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy
a Can’t Get Knafeh of It nevű desszert gyorsan népszerű lett, főként a TikTokon terjedő trendek hatására. Hazai cukrászdák is készítik, mivel az ínyencek és influenszerek körében gyorsan keresetté vált.
A Mindmegette egyetlen cikkben összeszedett mindent, amit a dubaji csokoládé témakörében eddig tudni lehet és érdemes.
Az eredeti dubaji csoki megálmodója Sarah Hamouda, aki 2001-ben alapította meg Dubajban édességgyártó vállalkozását, a FIX Dessert Chocolatier nevű céget. Az extra töltelékes csokoládé ötlete személyes vágyból fakad: amikor második gyermekével volt várandós, a hagyományos csokoládék egyszerűen nem tudták kielégíteni az édesség utáni vágyát. Valami sokkal egyedibbre vágyott, mind ízvilágban, mind textúrában. Így alakult ki a ropogós, töltött csokoládészeletek koncepciója, amely hat alapízben érhető el, és kizárólag az Egyesült Arab Emírségekben kapható, Dubajban és Abu-Dzabiban.
A hat alapízből a baklavás, pisztáciás csoki vált világszerte népszerűvé, dubaji csoki néven, méghozzá egy TikTok-influenszernek köszönhetően, aki videóra vette a csokoládé elfogyasztását.
A dubaji csoki elkészítéséhez szükség lesz egy szilikonformára. Ha nincs klasszikus csokiforma, akkor akár kenyérsütő, akár muffinsütő formában is lehet készíteni az édességet, sőt, egy jégkockatartó is megteszi, a lényeg, hogy az anyaga szilikon legyen, mert ebből tudjuk majd kifordítani a kész csokoládét.
A forma aljába olvasztott tej- vagy étcsokoládét öntünk, amelyet ha szeretnénk, például fehér csokoládéval megmintázhatunk, hogy esztétikusabb legyen a csoki külseje. Ezután hűtőbe tesszük dermedni, mialatt elkészíthetjük az egyszerre ropogós és krémes tölteléket. Ehhez egy serpenyőben, olvasztott vajon megpirítjuk a kadayif tésztát, amit aztán pisztáciakrémmel és tahinivel (szezámmagkrémmel) keverünk össze.
Ha a csokoládé megdermedt, ráöntjük a kihűlt tölteléket, és egy újabb réteg tej- vagy étcsokival zárjuk az édességet. Ismét a hűtőben pihentetjük, majd ha a csoki teljesen megdermedt, kifordítjuk a formából, és szoba-hőmérsékleten hagyjuk kicsit, hogy a megdermedt töltelék visszamelegedjen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.