Évszázados fürdővárosi hagyományok

Gazdaság | Önkormányzatok

Amikor Egerről esik szó, az emberek többsége a borra és a Szépasszonyvölgyre gondol, pedig a város híres gyógyhatású forrásairól is. Az egri fürdőváros több évszázados hagyományokkal rendelkezik. Az első fürdő írásos nyoma 1448-ból való, tehát már a XV. században működött fürdő Egerben.

Jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben az egri strandfürdő. A felújítás keretében a medencéket modern vízforgató berendezéssel látták el, továbbá élményfürdőt és gyermekmedencéket alakítottak ki. Jelenleg hét medence található az egri fürdőben, köztük egy gyógy- és egy meleg vizes kismedence, mely egész évben fogadja a látogatókat. Továbbá az igényeket figyelembe véve egy csúszdakomplexumot is kialakítottak. Ezenkívül éttermek, kávézó és egyéb szolgáltatóegységek, mint például szauna, szolárium és masszázs is várja a vendégeket az egri fürdőben. A strand területe része az egykori érsekkertnek, ahol több száz éves platánfák találhatók.

Említést érdemel Eger új fedett uszodája, a Bitskey Aladár uszoda. A mintegy 2 milliárd forintos beruházást saját forrásból finanszírozta az önkormányzat – tudtuk meg a város- és területfejlesztési irodától. A 2000-ben átadott uszodát Makovecz Imre tervezte. Az építkezés során két forrás is felszínre tört, ékesen bizonyítva, hogy Eger nem véletlenül lett fürdőváros már évszázadokkal ezelőtt. A Szent József kút táplálja azt a kutat, amely az uszoda előtti felújított parkos téren üzemel. A Bitskey uszoda egy 50 méteres úszómedencével, egy kisebb medencével és egy pezsgőfürdővel rendelkezik. A vízminőséget a korszerű vízforgató rendszer biztosítja. Az uszoda ad helyet az egri vízilabda- és vízihokicsapat edzéseinek is.

Eger nagy múltú nyitott fürdője a Bárány uszoda, ahol évtizedek óta tartanak úszásoktatást, vízilabdaedzéseket és -mérkőzéseket. Egy 33 méteres úszómedencéje és egy meleg vizű medencéje van. Az uszoda helyén 1856 óta üzemel nyitott fürdőhely. Itt volt régen a híres csobogókút, melyről az érsekkertben található mai szökőkutat mintázták. Az eredeti kutat az uszoda építésekor sajnos lerombolták.

Sokan látogatják az egri török fürdőt is, ami 1610 és 1617 között épült. Az itt feltörő víz gyógyhatással rendelkezik, rádiumemanációt tartalmaz, amely az ízületi panaszok kezelésére kiváló. Az itteni gyógyvíz kedvező hatásai miatt a Markhot Ferenc Megyei Kórház gyógyító céllal használja a fürdőt.

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.

Ők a legjobban kereső focisták

Az első helyen nincs nagy meglepetés.

Korrupcióellenes ügynökséget támogatna a FIFA

Gianni Infantino szerint a szövetség anyagilag is támogatna egy olyan ügynökséget, amely a sportban lévő korrupció ellen küzd.
Világgazdaság Piactér