Fordulat a finanszírozásban

Gazdaság | Innováció
Közös stratégiai keret készül az uniós programokra

Az Európai Bizottság 2011. május 20-ig nyilvános konzultáció keretében kér észrevételeket, javaslatokat az EU kutatás- és innovációfinanszírozási rendszerének továbbfejlesztéséhez. A kezdeményezés célja, hogy könnyebbé váljék az érintett programokban való részvétel, nagyobb legyen az elvégzett munka tudományos és gazdasági hatása, s ugyananynyi ráfordítás több eredményt hozzon. Az ennek kapcsán közzétett zöld könyvben javasolt „közös stratégiai keret” a jelenleg folyamatban lévő hetedik kutatási keretprogramra, a versenyképességi és innovációs keretprogramra, valamint az Európai Innovációs és Technológiai Intézetre terjedne ki.
A Brüsszelben felvázolt eszközrendszer egységes egészt alkotna, s az alapkutatástól az innovatív termékek és szolgáltatások piaci hasznosításáig az „innovációs lánc” valamennyi elemére kiterjedne, miközben támogatná a nem technológiai jellegű, például a formatervezés vagy a marketing területén végrehajtott innovációt is. A bizottsági zöld könyvben foglaltak ezenkívül az eljárások és a szabályok radikális leegyszerűsítésére is lehetőséget teremtenek. A változtatásoktól azt remélik, hogy az EU kutatás- és innovációfinanszírozó programjai a jövőben erőteljesebben tudják támogatni az innovatív unióra vonatkozó kezdeményezésben és az Európa 2020 stratégiában kitűzött célok teljesítését.
A felhívással kapcsolatban Máire Geoghegan-Quinn, az Európai Bizottság kutatásügyért és innovációért felelős tagja azt mondta: „Programjaink következetesebbé és egyszerűbbé tételével megkönnyítjük a kutatók és az innovációra kész vállalkozások – különösen a kis- és középvállalkozások – életét, több pályázót vonzunk magunkhoz, s még jobb eredményeket remélhetünk. Élénk, innovatív vitára számítok, melynek színteréül az internet és a közösségi médiumok szolgálnak majd.”
A zöld könyv a pénzügyi könnyítések mellett további lépéseket irányoz elő a tagállamok nemzeti szintű kutatási előirányzatainak együttes felhasználása érdekében, javasolja, hogy az uniós források a közbeszerzést is ösztönözzék, és olyan teljesítménymutatók kidolgozását szorgalmazza, amelyekkel mérhető az uniós kutatás- és innovációfinanszírozás sikere. Rapid

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.

Egy cégben a Siemens energia-üzletága

A nemzetközi Siemens csoport magyarországi érdekeltségeknél is megtörténnek a szükséges változások.

Pénzcsap nyílik a közlekedési ágazatban

A közösségi közlekedést lebonyolító cégeknek jövőre mintegy százmilliárd forinttal, a korábbi ötödével jut nagyobb támogatás.

Közel ötmilliárd forint támogatást nyertek Pest megyei vállalkozások

A támogatás összege cégenként a 300 millió forintot is elérheti.
Világgazdaság Piactér