Fordulat a finanszírozásban

Gazdaság | Innováció
Közös stratégiai keret készül az uniós programokra

Az Európai Bizottság 2011. május 20-ig nyilvános konzultáció keretében kér észrevételeket, javaslatokat az EU kutatás- és innovációfinanszírozási rendszerének továbbfejlesztéséhez. A kezdeményezés célja, hogy könnyebbé váljék az érintett programokban való részvétel, nagyobb legyen az elvégzett munka tudományos és gazdasági hatása, s ugyananynyi ráfordítás több eredményt hozzon. Az ennek kapcsán közzétett zöld könyvben javasolt „közös stratégiai keret” a jelenleg folyamatban lévő hetedik kutatási keretprogramra, a versenyképességi és innovációs keretprogramra, valamint az Európai Innovációs és Technológiai Intézetre terjedne ki.
A Brüsszelben felvázolt eszközrendszer egységes egészt alkotna, s az alapkutatástól az innovatív termékek és szolgáltatások piaci hasznosításáig az „innovációs lánc” valamennyi elemére kiterjedne, miközben támogatná a nem technológiai jellegű, például a formatervezés vagy a marketing területén végrehajtott innovációt is. A bizottsági zöld könyvben foglaltak ezenkívül az eljárások és a szabályok radikális leegyszerűsítésére is lehetőséget teremtenek. A változtatásoktól azt remélik, hogy az EU kutatás- és innovációfinanszírozó programjai a jövőben erőteljesebben tudják támogatni az innovatív unióra vonatkozó kezdeményezésben és az Európa 2020 stratégiában kitűzött célok teljesítését.
A felhívással kapcsolatban Máire Geoghegan-Quinn, az Európai Bizottság kutatásügyért és innovációért felelős tagja azt mondta: „Programjaink következetesebbé és egyszerűbbé tételével megkönnyítjük a kutatók és az innovációra kész vállalkozások – különösen a kis- és középvállalkozások – életét, több pályázót vonzunk magunkhoz, s még jobb eredményeket remélhetünk. Élénk, innovatív vitára számítok, melynek színteréül az internet és a közösségi médiumok szolgálnak majd.”
A zöld könyv a pénzügyi könnyítések mellett további lépéseket irányoz elő a tagállamok nemzeti szintű kutatási előirányzatainak együttes felhasználása érdekében, javasolja, hogy az uniós források a közbeszerzést is ösztönözzék, és olyan teljesítménymutatók kidolgozását szorgalmazza, amelyekkel mérhető az uniós kutatás- és innovációfinanszírozás sikere. Rapid

Szeptemberben is lendületben maradtak a bérek

A szeptemberi bruttó átlagkereset 392 300 forint volt.

Harmadik hónapban csökkent az orosz feldolgozóipar teljesítménye

Az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) május óta legalacsonyabb szintre, 46,3 pontra süllyedt az októberi 46,9 pontról.

Bécsben megnyílt a legnagyobb „tesztutca”

Az osztrák fővárosban applikációval és szűrőpontokkal védekeznek a járvány ellen.

Másodperceken múlt a Forma-1-es pilóta élete

Csupán néhány másodperce volt a személyzetnek arra, hogy kimentse Romain Grosjeant, a Haas pilótáját az égő roncsok közül.
Világgazdaság Piactér